Business Hi-Tech

Shut down la Ultra Pro: Cu datorii de aproape 30 mil. euro, retailerul va intra in faliment in decembrie

Shut down la Ultra Pro: Cu datorii de aproape 30 mil. euro, retailerul va intra in faliment in decembrie

De la statutul de lider al retailului de IT&C local, din care in urma cu doi ani refuza oferte de preluare si se gandea la listarea la Bursa, Cristian Fughina si-ar putea lega numele de primul faliment de rasunet generat de criza financiara si economica care loveste Romania

20.10.2009, 23:10 213

"In urma analizei indicatorilor financiar-contabili si asituatiei actuale, am ajuns la concluzia ca societatea nu mai aresanse de reorganizare si am propus trecerea la faliment prinprocedura simplificata, proces ce ar putea fi initiat pe data de 17decembrie, cand este urmatorul termen de judecata al dosarului", aprecizat pentru ZF Geanina Oancea, partener in cadrul BDO BusinessRestructuring SPRL, parte a grupului BDO Romania.

Falimentuleste faza finala a procedurii de insolventa (incapacitatea de aachita datoriile scadente) si prevede lichidarea activelor pentruacoperirea datoriilor. O companie aflata in insolventa se poatereorganiza pentru a evita falimentul, daca respecta un plan aprobatde creditori. Procedura simplificata prevede trecerea la falimentmai repede decat in mod obisnuit si se adopta de obicei insituatiile in care societatea nu se mai poate restructura.

Reprezentantul BDO a spus ca debitorul nu si-a exprimat intentiade a reorganiza compania si nu a contestat starea de insolventa."Reorganizare inseamna sa ai un plan bazat pe niste resurse, caresa provina dintr-o anume activitate. In momentul acesta, datoriileK Tech sunt foarte mari (aproximativ 28 mil. euro), iar activelesunt la un nivel scazut", a explicat Geanina Oancea.

Astfel, Ultra Pro, un nume important in retailul IT romanesc dinultimii zece ani, devine primul jucator major din industrie careiese de pe piata din cauza recesiunii mondiale. Primele semne auaparut la inceputul acestui an.

84 de creditori au de recuperat 28 mil.euro

K Tech a cumulat pana in prezent datorii in valoare deaproximativ 28 mil. euro (119 mil. lei), a precizat Geanina Oancea.Ea a adaugat ca suma nu este finala, intrucat ar mai putea existacreditori care nu si-au inregistrat creantele la dosar. "Datelepreliminare arata ca sunt in total 84 de creditori, din care treisunt banci."

Reprezentantul BDO a mai spus ca UniCredit, care avea de incasatde la K Tech o datorie estimata in piata la 7 mil. euro, nu maieste creditor in dosar.

K Tech a avut venituri de 312,86 mil. lei (84,9 mil. euro) in2008. Incasarile companiei au fost lovite dramatic in primele saseluni din 2009, ridicandu-se la doar 56,04 mil. lei (13,5 mil.euro).

"In ultimii trei ani, desi veniturile din marfa si produseasamblate au fost in crestere, pierderile financiare inregistratemai ales la finalizarea operatiunilor de import au fost din ce ince mai mari, astfel incat adaosul real in valuta s-a aflat intr-oscadere accentuata. Veniturile din servicii au avut un caracterfluctuant, fiind compuse, in general, din rabaturi de la furnizoripentru realizarea unor target-uri, comisioane pentru vanzarea inrate si comisioane pentru vanzarea de abonamente si produse detelefonie mobila (Vodafone - n.r.). Realizarile au fost mai slabein 2008 fata de 2007, din cauza reducerii personalului si ascaderii pietei de servicii", mentioneaza raportul BDO.

K Tech a fost pe pierdere in 2004, apoi a avut o perioada detrei ani pe plus. In 2008 si in semestrul I 2009, societatea ainregistrat pierderi mari din activitatea de exploatare, respectiv710.116 lei (aproape 193.000 de euro) si 17,65 mil. lei (4,25 mil.euro).

Raportul BDO arata ca numarul de angajati a scazut de la 633 la535 in perioada 2007-2008, pentru ca apoi sa se injumatateasca lasfarsitul primului semestru din 2009, la 268 de salariati.

In prezent, administratorul judiciar a pastrat doar cativa dinangajatii K Tech, care lucreaza part-time pentru a ajuta lainventarierea bunurilor companiei. Toate echipamentele IT ramase inspatiile in care s-au aflatmagazinele Ultra Pro au fost adunate intr-un depozit din Bucurestisi urmeaza a fi inventariate, evaluate si scoase la vanzare, dacase pronunta falimentul.

Geanina Oancea a precizat ca inca nu poate estima valoareatotala a bunurilor sau daca vor fi acoperite toate datoriilecompaniei.

BDO Business Restructuring SPRL, care s-a numit anterior BDOConti Insolvency, face parte din grupul BDO Romania, cea mai marefirma de audit si consultanta de pe piata locala, dupa gigantiiBIG4. Grupul estimeaza un avans de 10% al cifrei de afaceri in2009, la peste 11 mil. dolari, potrivit ultimelor date comunicatede oficialii sai. Geanina Oancea a precizat ca BDO BusinessRestructuring nu are in portofoliu alte companii de IT.

Insolvente si somatii deplata

Cine a actionat in instanta K Tech?

Urmatoarele companii au de recuperat bani: Alpha Bank, ArmoniaCenter Arad, Atlas Corporation, Banca Romaneasca, BancaTransilvania, BCR, BitDefender, BRD, Citibank, Coface RomaniaCredit Management Services, Comanotrans, Fujitsu Siemens ComputersAustria, Gigaset Comunications Austria, GMN Distributie, KingstonTechnology Europe, London Consulting Group, Narfalk Debit Serviceand Factoring, MB Distribution, Media Direction, Media Sat, O.R.C.Constanta, Proca Romania, Scop Computers, Tornado Sistems siUnicredit Tiriac Bank.

Surse: Tribunalul Constanta, Tribunalul Bucuresti,judecatoriile din Bucuresti.

Cauze externe

  • Dezvoltarea concurentilor, mutarile strategice realizate deacestia, precum si dezvoltarea vanzarilor online au creat un mediuconcurential foarte agresiv.
  • Modificarea conditiilor din piata, respectiv scaderea drasticaa cererii pentru produse IT, a diminuat considerabil veniturile KTech, marja comerciala si indicatorii de rentabilitate scazand laun nivel precar.
  • Volatilitatea cursului valutar a creat fisuri largi insoliditatea financiara a firmei, pierderile financiare contribuind(...) si la dezechilibrul financiar care in cele din urma a dus laincapacitatea de plata.
  • Incetarea anumitor contracte de credit in conditiilerezultatelor precare obtinute de societate, care era dependenta desursele de finantare externe.

Cauze interne

  • Dificultatea societatii in a se adapta noilor conditii de piatasi aplicarea unei strategii de crestere agresiva in fazapremergatoare modificarii conditiilor de piata, cand cererea s-aredus drastic.
  • Dificultatea companiei de a gestiona riscul valutar, de a seapara in fata valutelor in continua apreciere si riscurile asociateau contribuit major la pierderile suferite.
  • Deteriorarea continua a indicatorilor de lichiditate, crestereaponderii finantarii externe in totalul surselor societatii, tradusaintr-un grad de indatorare ridicat, diminuarea marjelor comercialesi expunerea continua la riscul valutar reprezinta elementele careau caracterizat K Tech incepand cu anul 2008 si care au trasatcalea spre starea de insolventa.
  • Incapacitatea organizatiei de a se repozitiona intr-un noucontext economic, intr-un nou mediu, de a schimba abordarea sistrategia astfel incat sa reduca efectele negative.

Sursa: BDO Business RestructuringSPRL

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO