Business Hi-Tech

Softistii raman in avantaj: salariile continua sa creasca, iar deficitul de personal se mentine

Softistii raman in avantaj: salariile continua sa creasca, iar deficitul de personal se mentine
09.04.2009, 00:00 35

Companiile de software din vestul tarii au operat sau intentioneaza sa opereze majorari salariale in acest an si inca mai recruteaza, desi nu in acelasi ritm ca in anii trecuti, arata un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Aims Human Capital la inceputul acestui an pe un esantion de 24 de companii din IT din Timisoara, Cluj si Sibiu si un numar total de 4.000 de angajati.

"Spre deosebire de celelalte zone ale pietei - imobiliare, productia auto - in randul companiilor din IT efectele crizei financiare se simt mai putin. Situatia nu este atat de dramatica in IT. Este domeniul in care au avut loc cele mai putine disponibilizari si unde inca se recruteaza. Mai putin ca anul trecut, dar nu este un sector in cadere libera. Piata si-a mai temperat ritmul de crestere, dar creste in continuare", explica Serban Mrejeriu, consultant in cadrul AIMS Human Capital Timisoara si coordonator al studiului salarial.
Mai bine de jumatate din companiile de dezvoltare software din vestul tarii (54%) au facut deja sau intentioneaza sa opereze majorari salariale colective in acest an, o medie a cresterilor salariale la nivelul tuturor pozitiilor fiind de 6%. In plus, 42% din companii practica o forma de plata a unei parti variabile la salariu pentru toate pozitiile din companie, in functie de parametrii de performanta.
In 2008, salariile in IT in vestul tarii au crescut cu marje cuprinse intre 5 si 50%. "Nu este o piata foarte unitara, insa exista o oarecare compatibilitate salariala intre Bucuresti si restul tarii, o aliniere care nu este foarte intalnita in alte domenii, cum este cel bancar", mai spune Mrejeriu.
Salariul mediu net lunar al unui sef de departament este de 1.807 de euro, in timp ce un junior software developer castiga 525 de euro pe luna. Pe de alta parte, un senior developer ia, in medie, 1.120 de euro lunar, dar poate ajunge pana la un maxim salarial de aproape 2.000 de euro lunar.
La remuneratiile fixe se adauga diferite beneficii ca primele de vacanta si de concediu, abonamente de sport si bonusurile de mutare. Peste 20% din companiile de software prezente pe piata de vest care sunt listate la bursa acorda angajatilor posibilitatea de a cumpara actiuni ale firmei la preturi preferentiale.
Angajatii din IT au fost in ultimii ani unii dintre cei mai vanati si mai bine remunerati ca urmare a dezvoltarii domeniului, dar si ca o consecinta a faptului ca cererea de specialisti depasea cu mult oferta din piata. "Exista inca pozitii de nisa, pentru care nu exista suficienti candidati disponibili, si care sunt in continuare greu de acoperit", spune consultantul Aims.
Pe fondul competitiei puternice din ultimii ani pentru castigarea celor mai buni specialisti, firmele din IT au devenit tot mai creative in materie de beneficii oferite angajatilor. 10% din participantii la studiu ofera angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa o zi pe saptamana, in timp ce 25% ofera asigurari platite pe banii firmei, iar 17% dintre angajatori platesc contributii suplimentare la planul de pensii private.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO