Business Hi-Tech

Softul si serviciile mentin pe crestere firmele clujene de IT

Softul si serviciile mentin pe crestere firmele clujene de IT

Voicu Oprean, director general al Arobs: In primele opt luni am inregistrat o crestere cu 20% a vanzarilor pe outsourcing si o majorare de peste 50% a afacerilor pentru produsele software adresate pietei romanesti

22.11.2009, 23:12 31

Clujul a fost si in 2009 orasul cu cea mai mare concentratie defirme IT din tara, dupa Bucuresti, iar potrivit reprezentantilorcompaniilor clujene de IT interesul fata de acest domeniu este incontinuare crescut in ciuda conjuncturii economice actuale.

EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiuneERP (Enterprise Resource Planning), a realizat in primele opt lunio cifra de afaceri de peste 4 mil. euro, in crestere cu 16% fata deaceeasi perioada a anului trecut. Profitul net al companiei a ajunsin perioada ianuarie-august 2009 la 783.000 de euro, in crestere cu6% fata de 2008.

"Incepand din a doua parte a anului am castigat pe piata externainca doi clienti din Germania, firma Dornier Consulting - parte dinconcernul EADS si grupul BASF", a declarat pentru ZF TransilvaniaDaniel Metz, director general in cadrul companiei EBS Romania.

Pe piata internationala EBS Romania furnizeaza servicii de IToutsourcing (nearshore) si dezvolta aplicatii software lacerere.

Compania clujeana Arobs Transilvania Software, producator sifurnizor local de aplicatii informatice, a realizat in primele optluni o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, o crestere aindicatorilor financiari cu peste 22% fata de aceeasi perioada aanului trecut. In perioada ianuarie-august 2008, compania din Cluja realizat vanzari totale de 3,5 mil. euro. Arobs estimeaza ca vaincheia anul in curs cu o cifra de afaceri de 8 mil. euro, increstere cu 15% fata de anul 2008, cand afacerile Arobs au ajuns la6,8 mil. euro.

"In primele opt luni am inregistrat o crestere cu 20% avanzarilor pe outsourcing si o majorare de peste 50% a afacerilorpentru produsele software adresate pietei romanesti, in principalpentru aplicatiile de localizare parc auto si monitorizare flota",a declarat pentru ZF Transilvania Voicu Oprean, director general alArobs. El estimeaza ca numarul de angajati va creste de la 170 deangajati la 200 pana la finele anului. Compania Arobs TransilvaniaSoftware cauta specialisti atat pe dezvoltare software, cat si pevanzari.

"Anul acesta, spre deosebire de alte perioade, avem de undealege pentru ca sunt foarte multi cei care si-au pierdut locul demunca. Din acest punct de vedere, criza ofera o oportunitatefiindca gasim mai usor oamenii potriviti, iar costurile sunt maireduse fata de anii trecuti", a spus Voicu Oprean.

Arobs activeaza pe trei linii de business: dezvoltarea desolutii software pentru piata interna (monitorizarea flotei auto,automatizarea fortei de vanzari, turism), dezvoltarea de solutiisoftware outsourcing pentru clienti externi (Finlanda, USA,Germania, Elvetia, Belgia) si interni si distributia sistemelor denavigare GPS si smartphone-uri cu GPS.

Compania Yonder, dezvoltator software cu sediul in Cluj, arealizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 3,6 mil. euro,ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Proiectele noastre nu sunt foarte afectate de criza financiara.Observam doar ca firmele sunt mai prudente in aceasta perioada, iarprocesul decizional dureaza mai mult decat am estimat initial", adeclarat pentru ZF Transilvania John Rentinck, CEO al companieiYonder.

Pana la finele anului conducerea Yonder estimeaza o crestere de10% a numarului de salariati. Compania estimeaza ca in cinci ani arputea ajunge de la 170 de oameni in prezent la 1.000 de angajati.Compania Endava din Cluj-Napoca, parte a grupului britanic Endava,specializata in furnizarea de servicii IT de business pentruaplicatii financiare, telecomunicatii, media si IT, a anuntat ca vaincheia anul in curs cu o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, increstere cu 31% fata de anul 2008.

"In contextul unui declin economic am reusit sa mentinemparteneriatele cu clientii nostri, aspect care a determinatmentinerea afacerilor Endava pe un trend pozitiv", a declaratpentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director la EndavaEuropa de Est. Compania Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi, sidoua centre la Cluj, oficialii firmei anuntand ca intentioneazaextinderea activitatilor si pe pietele de IT din Targu-Mures,Craiova sau Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO