Business Hi-Tech

Software-ul ce trimite atasamente de mail de 1 GB

25.07.2006, 18:16 51

De cate ori nu v-ati dorit sa trimiteti un atasament de dimensiuni mari, precum o serie de fotografii digitale, un album cu muzica preferata sau un fisier video, dar nu ati putut deoarece atasamentul era prea mare?
Continutul multimedia capata din ce in ce mai multa popularitate, insa in cazul in care utilizatorii vor sa trimita acest continut prin e-mail nu pot, scrie Wall Street Journal Europe.
Frustrarea utilizatoriilor creste odata cu aparitia camerelor digitale performante dar si cu pozele si filmele care ocupa tot mai mult spatiu de stocare. Capacitatea hard disk-urilor a crescut considerabil facilitand stocarea acestor fisiere, dar spatiul alocat unui atasament e-mail nu a crescut in acelasi ritm. Si chiar daca utilizatorul are posibilitatea sa ataseze fisiere de mari dimensiuni, in multe cazuri ar putea dura o vesnicie sa-l expedieze din cauza conexiunii lente.
Tocmai din acest motiv multi au adoptat solutii de "sharing" de imagini si clipuri video oferite de servicii precum Shutterfly, Kodak Easy-Share Gallery sau mult mai popularele YouTube.com sau Google Video. Utilizatorii incarca fisiere pe site si ulterior trimit link-urile familiei si prietenilor. Dar aceste metode au si "efecte secundare" nedorite precum scurtarea filmelor incarcate, calitate slaba a clipurilor sau necesitatea unui cont de client pentru a putea accesa propriile materiale.
Insa, un mic producator software incearca sa ofere o solutie. Software Pando permite atasarea fisierelor de orice format de dimensiuni mari (pana la 1 GB), fara a depasi limitele unui mesaj obisnuit si fara a incarca inbox-ul nimanui. Aplicatia, produsa de Pando Networks Inc., este compatibila cu sistemele de operare Windows cat si Mac OSX.
Pando functioneaza prin imbinarea e-mail-ului cu o versiune modificata a aplicatiei BitTorrent, ce faciliteaza rate mari de transfer la upload si download. Practic, software Pando trimite pentru calculatorul destinatarului instructiuni despre unde poate gasi fisierele atasate, acestea fiind incarcate pe serverele Pando. Calculatorul destinatarului, dupa ce acceseaza instructiunile poate accesa si descarca local fisierele respective.
Totusi, Pando nu poate solutiona conexiunea lenta la Internet, viteza de descarcare putand varia. In ciuda lipsei de inbunatatire clara a vitezei de transfer, Pando are avantajul ca utilizatorii nu sunt nevoiti sa apeleze la site-uri intermediare pentru trimiterea fisierelor mari.
Pando iese in fata concurentei cu solutii pe care oricine le poate intelege in doar cateva minute, o solutie eficienta a unei probleme stresante. Pando se pare ca a raspuns nevoilor pietei, raportand in primele 6 luni de activitate peste 600.000 de utilizatori ce au descarcat de pe site aplicatia.
Compania, o investitie Intel, infiintata in urma cu un an si jumatate, de catre Robert Levitan, si-a propus de la bun inceput sa solutioneze problema transferului fisierelor de mari dimesiuni.
Robert Levitan este si fondatorul colectiei de site-uri iVillage, achizitionata anul acesta de NBC Universal pentru suma de 600 mil. dolari (473 mil. euro). "De obicei, ai atasat o imagine sau un clip video unui mail, dar e-mail-ul nu a fost conceput sa suporte fisiere foarte mari", a explicat el pentru New York Times nevoia unui astfel de software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO