Business Hi-Tech

Sony: drumul spre redresare e plin de hartoape

18.09.2006, 21:05 9

Problemele par ca se tin lant pentru Sony in ultima perioada, scrie presa internationala. Dupa ce a retras de pe piata milioane de baterii pentru notebook-uri si dupa o noua amanare a lansarii consolei PlayStation 3, chiar si unul dintre executivii de top ai companiei se intreaba daca firma este pe drumul cel bun.
"Daca m-ati intreba daca puterea tehnologiei Sony este in declin, in momentul de fata as fi spus, poate, ca afirmatia e adevarata", a declarat Ken Kutaragi, directorul executiv al diviziei de jocuri Sony, dupa prima amanare a lansarii in Europa a PS3.
Amanarea implica absenta noii console de pe piata in perioada cruciala a cumparaturilor de Craciun, oferind Microsoft si Nintendo un avantaj in cursa pentru piete-cheie in viitor, precum Germania si Spania.
In ceea ce priveste investitorii, amanarea pateaza imaginea Sony de producator de top, capabil sa livreze pietei in timp util produse de calitate.
Anuntul unei noi amanari a lansarii in Europa a PS3 survine la doar cateva saptamani de la doua retrageri majore de pe piata efectuate de doi giganti precum Dell si Apple Computer, din cauza riscurilor ridicate de supraincalzire a bateriilor Sony care le echipau.
In ceea ce priveste afacerile de top Sony, in prezent batranul walkman a fost detronat de catre iPod, in timp ce Sharp a luat conducerea pe piata televizoarelor LCD.
Sony detine acum o valoare de piata de 43 mld. dolari (33,9 mld. euro), mai putin de jumatate din cea a rivalului Samsung Electronics, cu o capitalizare bursiera de 112 mld. dolari, care pana in 2002 era mai mica decat firma japoneza. In incercarea de relansare a Sony, cei doi CEO ai companiei, Ryoji Chubachi si Howard Stringer, au recurs la concedieri, vanzari ale diviziilor auxiliare si au concentrat resursele pe afacerile de top precum semiconductorii si LCD-urile.
Datorita vanzarilor ridicate de televizoare LCD si a relansarii afacerii cu PC-uri, Sony a inregistrat in anul fiscal anterior, incheiat in luna martie, o crestere a profitului operational de 68%, dar compania se asteapta ca acesta sa scada din nou din cauza costurilor ridicate pentru lansarea PS3.
Actiunile Sony s-au depreciat cu 5% ca urmare a retragerii notebook-urilor Dell de la sfarsitul lunii august, dar de la numirea in functie a lui Stringer, in martie 2005, pretul actiunilor a urcat 20 de procente. Cu siguranta lucrurile s-au imbunatatit simtitor de cand Sony a uluit investitorii, in aprilie 2003, cu o pierdere trimestriala de 1 mld. dolari, moment cunoscut drept Sony Shock.

Probleme in serie
n Dell si Apple au retras de pe piata milioane de notebook-uri din cauza riscurilor de supraincalzire a bateriilor Sony
n noua amanarea a lansarii PS3 in Europa va propulsa afacerile rivalilor Microsoft si Nintendo in sezonul cumparaturilor de Craciun

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO