Business Hi-Tech

Steve Ballmer: Telefonul mobil va invata si piata de capital

13.10.2004, 00:00 16



Societatea mondiala se va schimba in urmatorii 10 ani mai mult decat in ultimii 10 ani, datorita evolutiei exponentiale a sectorului de IT. Aceasta este viziunea lui Steve Ballmer, omul numarul doi dupa Bill Gates in concernul software Microsoft, prezentata saptamana trecuta la Bucuresti, cu ocazia conferintei "Local Loop Technologies".



"Buna ziua!", a tunat Ballmer pocnindu-si palmele exact in dreptul microfonului. Nu stiu daca a vrut sau nu sa fie sigur ca nimeni nu doarme in sala, insa faptul ca este unul dintre cei mai importanti manageri ai unei mari corporatii aflat in vizita in Romania trebuia oricum sa fie un motiv suficient pentru ca toata lumea sa asculte cu atentie ce are de spus. Ceea ce s-a si intamplat.



In cele cateva minute de prezenta la conferinta "Local Loop Technologies", Ballmer a vorbit in fata a aproximativ 200 de persoane, marea majoritate reprezentanti ai companiilor care activeaza in sectorul IT. "Este prima mea vizita in Romania, si cu siguranta nu ultima", a inceput directorul executiv al gigantului software Microsoft.



Ballmer are o avere de 12,4 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca este al 19-lea om din lume, conform clasamentului "Cei mai bogati oameni ai lumii in 2004" realizat de revista Forbes. Lipsa grijilor materiale nu il impiedica insa sa viseze la cum va arata lumea peste cativa ani.



"In 10-15 ani, probabil ca toate programele de televiziune vor fi digitale si transmise prin Internet", a spus Ballmer in timpul unui scurt discurs in care si-a insotit cuvintele cu gesturi largi si pocnind din degete pentru a puncta frazele-cheie.



Transmiterea semnalului TV prin IP (n.r. protocol de comunicatie folosit pentru transmiterea datelor pe Internet) presupune realizarea multor idei tehnice care pana acum pareau a fi desprinse din filme stiintifico-fantastice. Ballmer a dat numai doua exemple: "Publicitatea mi se va livra direct mie, va fi personalizata. In plus, voi avea acces la toate programele TV din lume!"



Piata de PC-uri este departe de a se fi oprit din crestere, a mai spus directorul executiv al Microsoft, care s-a aratat foarte optimist si in privinta altor sectoare IT in care Microsoft vede potential de dezvoltare.



O piata cu un potential foarte mare este si cea a SMS-urilor, a spus Ballmer, care a dezvaluit ca acest subiect a fost tema discutiilor avute in urma cu cateva zile cu directorul executiv al Vodafone si directorul de operatiuni al Motorola.



Lumea vazuta de Ballmer peste cativa ani sta sub semnul interconectivitatii. "Ma uit in sala si vad hartii, pixuri, camere de luat vederi, laptop-uri care trimit e-mailuri care au ca subiect chiar intalnirea noastra. Asta e comunicarea!" Peste 10 ani, lumea echipamentelor mobile va fi complet schimbata: "Toate vor fi inteligente si conectate la retele. Vom avea o lume in care mobilul ma va putea intrerupe dintr-o convorbire ca sa ma anunte ca actiunile mele au inceput sa scada, sau va suna intr-un fel anume si mai tare atunci cand ma cauta sotia".



Ballmer si-a amintit cum arata lumea in urma cu putin timp. "Acum 10 ani oamenii nu aveau mobil, nu aveau PC, nu stiau ce e Internetul. Uitati-va ce avem acum!".



"Vad ca zambiti", s-a oprit Ballmer pentru o clipa. "Daca in urma cu 10 ani v-as fi spus cum va arata lumea azi, ati fi zambit si atunci", a incheiat directorul executiv al Microsoft.





mihai.musatoiu@zf.ro





Ballmer, predicatorul noii religii IP



L-am ascultat, impreuna cu o sala plina (cum nu s-a prea intamplat in decursul celor trei zile ale conferintei!) de oameni veniti special pentru acest eveniment, pe Steve Ballmer, CEO Microsoft, vorbind despre misiunea si viziunea companiei pentru urmatorii 10 ani.



Rareori poti vedea un guru al ITC-ului mondial la Bucuresti, fie si numai intr-o escala de 4 ore intre Belgrad si Moscova, asa ca macar din acest punct de vedere ceea ce a spus merita disecat si analizat.



Viziunea Microsoft asupra viitorului, chiar dincolo de cei 10 ani mentionati, se bazeaza exclusiv pe IP. Prin cele doua concepte fundamentale de business declarate, inovatia si alinierea cu necesitatile clientului, compania doreste (si sunt sigur ca va reusi) sa-si pastreze leadership-ul mondial in aplicatii IT. Si pentru ca deja granitele dintre comunicatii si IT sunt cel putin neclare, daca nu deja disparute total, cred ca Microsoft va fi mai mult decat un jucator redutabil in comunicatiile electronice, va fi un trendsetter care practic are un avantaj hotarator din start prin omniprezenta in aplicatiile soft utilizate de (probabil) peste 95% din populatia care are acces la tehnica de calcul.



Pornind de la aceasta viziune, cred ca va trebui sa ne obisnuim foarte curand cu termenul de "smartdevice" care va ingloba telefonul fix sau mobil, entertainment-centerul de pe masina sau de acasa, frigiderul si masina de spalat, aspersorul din gradina, cheia de la casa si multe, multe altele... Inteligenta transferata catre aceste dispozitive va fi legata intr-o retea personala, familiala, corporatista, urbana, nationala si, finalmente, globala; iar cine nu va fi in retea practic va fi neintegrat in viata sociala, un proscris care prin propria alegere se va exclude din evolutia societatii. Si sa nu uitam, se pare (si eu cred aceasta) ca lucrurile se vor intampla in urmatorii 10 ani; peste aceasta perioada este greu inca de imaginat ce se va intampla...



Steve Ballmer nu este o persoana charismatica, poate chiar din contra, insa entuziasmul si convingerea cu care vorbeste m-au facut sa il aseman cu un predicator misionar al noii religii IP care, iata, devine prima platforma de comunicatii interconfesionala mondiala!
* Dinu Malacopol, director executiv Astral Telecom
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO