Business Hi-Tech

SUA acuza Intel de practici ilegale

17.12.2009, 23:07 44

Comisia Federala pentru Comert a SUA a acuzat grupul Intel, celmai mare producator de cipuri pentru computere la nivel mondial, casi-a folosit ilegal pozitia dominanta de pe piata, in ultimii zeceani, "pentru a sufoca concurenta si pentru a-si intari monopolul",transmite Bloomberg.

Potrivit autoritatilor, Intel a incercat sa blocheze produse"superioare" ale rivalilor si a lipsit consumatorii de optiuni siinovatie in ultimii zece ani. O audiere a cazului ar putea avea locin septembrie 2010 in fata unui judecator pentru legislatie indomeniul comercial al comisiei.

"Intel s-a angajat intr-o campanie destinata controluluiamenintarilor la adresa propriului monopol", a afirmat A.Feinstein, directorul pentru competitie al institutiei, intr-uncomunicat.

Grupul, cu sediul in California, controleaza peste 80% din piatamondiala a cipurilor pentru computere si s-a confruntat cu maimulte anchete privind paracticile concurentiale in ultimii zeceani. In noiembrie, Intel a acceptat sa plateasca grupului rival AMDun miliard de dolari pentru a incheia amiabil un litigiu vechi depatru ani.

Acuzatiile aduse impotriva Intel ar putea semnaliza caadministratia Obama va fi mult mai agresiva in ceea ce privesteregulile antitrust, scrie Bloomberg. Dosarul impotriva Intel estecel mai mare caz antitrust de la cel initiat in timpuladministratiei Clinton impotriva Microsoft, in anul 1998.

"Acest dosar confirma ceea ce multi au suspectat: aplicarearegulilor antitrust va fi mult mai dura in administratia Obama", adeclarat Harry First, profesor de drept la Universitatea din NewYork. "Multi oameni au sesizat ca in timpul administratiei Bushaplicarea legilor a fost una slaba. Vad acest dosar ca un semnal caadministratia isi va relua rolul de a aplica agresiv legileantitrust", a adaugat el.

Totusi, mai multi avocati specializati in asemenea dosare aunotat ca investigatia impotriva Intel a inceput inainte deinstalarea in functie a lui Obama si de catre oameni pusi infunctie de George W. Bush.

Potrivit acuzatiilor aduse de Comisia Federala pentru Comert aSUA Intel a incalcat principiile unei competitii corecte, folosindun sistem de "premii si amenintari" in raport cu producatori decomputere precum Dell, HP si IBM pentru a-i aduce in situatia de anu folosi produsele rivalilor.

Primele audieri in acest caz ar putea fi tinute in septembrie2010, a anuntat FTC, care a precizat ca a inceput investigatiile inacest caz in iunie 2008.

In replica la acuzatiile Comisiei Federale pentru Comert, grupulamerican a declarat ca a concurat corect si respectand legile, iaractiunile sale au adus "beneficii" utilizatorilor. Industriamicroprocesoarelor este competitiva, iar preturile au scazut la orata mai rapida decat in orice alta industrie, potrivit uneideclaratii a Intel.

Comisia Europeana a amendat in luna mai compania Intel cu ceamai mare sanctiune financiara impusa pana la acea data uneicompanii, dupa ce autoritatile au stabilit ca producatorul americana incercat sa scoata de pe piata rivalul AMD, acordand stimulentefinanciare distribuitorilor care refuzau sa vanda produseleconcurentei.

Investigatia autoritatilor europene a durat opt ani de zile.Intel a contestat amenda, sustinand ca oficialii europeni auinterpretat gresit unele probe de la dosar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO