Business Hi-Tech

Supercomputere: China se bate cu SUA si Japonia

29.07.2003, 00:00 13

China forteaza intrarea in clubul select al statelor posesoare de supercomputere, in care primele locuri sunt ocupate de japonezi si, mai ales de americani. Daca planurile ii reusesc va avea cel de-al treilea supercomputer mondial din punct de vedere al capacitatii de calcul. Aceasta performanta este insa extrem de dificila pentru ca in aceasta industrie nimeni nu sta pe loc.
Cel mai rapid supercomputer, NEC Earth Simulator, se afla in posesia japonezilor, iar locul este ocupat de doua sisteme identice HP, ASCI Q, instalate la Los Alamos National Laboratory in Statele Unite. Aceste doua supercomputere au fost unite intr-un singur sistem.Conform Ziarului Poporului, fabricatul de computere Dawning Information Industry va folosi procesorul Opteron realizat de producatorul american Advanced Micro Devices (AMD) pentru a realiza aceasta "supermasina" Made in China, botezata deja 4000A si care va rula un sistem de operare dezvoltat tot de chinezi, pe baza de Linux.Cand  va fi gata, probabil in iunie anul viitor, 4000A va ataca locul trei mondial in topul supercomputerelor, detinut de un sistem instalat la Lawrence Livermore National Laboratory (University of California).Aceasta eventuala reusita va insemna mult pentru chinezi, care se afla acum abia pe locul 43 in Top500 al celor mai rapide supercomputere, cu o creatia a Legend Group. Pentru China, supercomputerul 4000A este o chestiune de prestigiu national si face parte strategia dezvoltarii economice, alaturi de explorarea spatiului cosmic si de ingineria genetica.Totusi, analistii nu exclud posibilitatea ca in momentul in care 4000A va fi lansat, chinezii sa fi pierdut deja lupta. Producatorul american Cray lucreaza intens la o supermasina numita Red Storm, comandata de US Department of Energy's Sandia National Laboratories. Red Storm, care va fi gata tot anul viitor va avea o putere de 40 teraflop si va fi realizat tot pe baza procesorului Opteron semnat AMD. Dacã socotelile proiectantilor sunt corecte Red Storm il va trimite " la gunoi" pe actualul campion creat de japonezi, NEC Earth Simulator, capabil de o viteza de 36 teraflop.Analistii apreciaza ca nu este exclus ca peste un an primele trei locuri in ierarhia supercomputerelor sa fie detinute de americani. Dar orice calcul este prematur. Fabricantii de supercomputere si de cipuri au invatat ceva din viteza cu care se misca propriile creatii.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO