Business Hi-Tech

Telefonul fix invata sa ne citeasca la ureche SMS-uri

13.01.2004, 00:00 78

Dupa ce France Telecom a anuntat pregatirea serviciului de mesaje scrise (SMS) pentru telefoanele fixe, a venit randul britanicilor de la British Telecom (BT) sa prezinte o solutie revolutionara: abonatii de telefon fix vor putea primi mesaje SMS pentru ca o aplicatie software va transforma automat scrisul in mesaj vocal.
Serviciul va fi disponibil in viitorul apropiat si pentru utilizatorii de telefonie mobila, care vor putea de asemenea sa "asculte" mesajele SMS primite.Aplicatia software dezvoltata special pentru serverele BT permite transpunerea in voce nu numai a textelor corecte gramatical, ea "traducand" si cuvintele abreviate sau semnele grafice (de exemplu binecunoscutele zambete - smilies). BT vrea de asemenea sa scoata la vanzare intreaga solutie text-voce, pe care operatorii telecom interesati vor putea sa o implementeze pentru clientii lor. Asta pentru ca serviciul sa fie disponibil pentru cat mai multi utilizatori de telefon.
Abonatii de telefonie care platesc si pentru casute de mesagerie vocala vor putea primi mesajele non-stop, urmand ca ei sa le asculte cand au timp. Cei care au renuntat la acest seriviciu vor fi sunati de un robot pana cand vor raspunde si vor asculta mesajul vocal. Daca cumva suna ocupat, robotul va incerca de mai multe ori sa il prinda pe destinatar. Mesajele pot fi de asemenea salvate de autor pe un server, pentru a fi transmise ulterior si altor cunoscuti (de exemplu mesajele de "la multi ani" sau cele cu caracter publicitar).
"Noul serviciu va fi in special util celor care au probleme de vedere, batranilor sau celor care in general se feresc de mesajele text. Convertirea mesajelor SMS in mesaje vocale prin noua tehnologie de reproducere audio a textului va face din acest serviciul unul mult mai flexibil si mai usor de utilizat atat pentru abonati, cat si pentru companii", a apreciat un specialist al companiei.
In afara de "convertorul de SMS in voce", operatorul britanic nu exclus introducerea unui sistem clasic de mesaje text (SMS) pentru toti abonatii la servicii de telefonie fixa. Compania a avertizat doar ca utilizatorii vor avea nevoie de telefoane speciale, care sa suporte mesaje text si care in general sunt mai scumpe. "Acesti abonati vor primi si vor trimite mesaje text in stilul in care o fac utilizatorii de celulare. SMS-ul este un serviciu extrem de important pentru operatorii telecom si va deveni pe viitor un lucru obisnuit pentru utilizatorii de telefonie fixa", a mai adaugat oficialul BT. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO