Business Hi-Tech

Telefonul traditional invata despre Internet

23.01.2006, 19:06 25

Pentru a usura accesul la Skype, D-Link si-a propus sa conecteze vechiul telefon la Net.

Compania taiwaneza D-Link a realizat un adaptor care leaga telefonul traditional la serviciul de comunicatii online, tehnologia urmand sa devina disponibila din februarie in toata Europa. Adaptorul D-Link Skype va costa 60 de euro si va permite utilizatorului sa efectueze si sa primeasca apeluri de pe Skype, atat cu plata, cat si apeluri gratuite, in acelasi timp in care il foloseste ca telefon obisnuit, pe tehnologia unui operator de telefonie fixa. Sistemul are led-uri de avertizare, astfel ca utilizatorul stie cand este sunat de pe Skype sau de pe fix, iar folosirea telefonului clasic este mai comoda decat utilizarea unui set de casti cu microfon. Poate fi folosit un telefon cordless, pentru libertate de miscare prin casa.

"Locuinta digitala inseamna un grad cat mai ridicat de integrare a dispozitivelor si usurinta utilizarii lor", a explicat Kevin Wen, presedinte al D-Link Europa. El a recunoscut ca ideea care a stat la baza acestui proiect, pe langa popularitatea Skype, a fost de fapt usurinta cu care consumatorii pot folosi serviciul de comunicatii online.

Skype a devenit in scurt timp liderul recunoscut al serviciilor de comunicatii pe Internet, depasind nume impuse pe aceasta piata in mod traditional (precum Yahoo! Messenger sau AOL). Compania a fost cumparata anul trecut de catre cel mai mare site de licitatii din lume, eBay, pentru 4,1 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro).

Succesul serviciilor de telefonie Skype la nivel mondial este demonstrat si de recentele evolutii din piata. La salonul electronicelor de la Las Vegas, mai multe companii au prezentat telefoane mobile care pot utiliza serviciul Skype.

Recent, gigantul retailului Tesco a anuntat ca va lansa un serviciu de comunicatii online, care sa foloseasca tehnologii similare Skype. Cel mai mare lant de magazine din Regatul Unit a facut acest anunt dupa ce compania rivala DSG International a lansat serviciul de telefonie online Freetalk, iar operatorul de telefonie fixa din Marea Britanie, BT, fostul monopol de stat, a anuntat investitii masive pentru a-si trece intreaga retea de comunicatii pe standardul Internet (VoIP - voice over Internet protocol).

Deocamdata, doar 1% dintre utilizatorii de telefon din Marea Britanie folosesc si telefonia pe Internet. Preturile mici ale serviciilor online atrag insa noi si noi clienti, iar companiile sunt din ce in ce mai interesate de acest sector.

Skype ofera avantajul ca nu cere nici o taxa lunara pentru a incerca sistemul de comunicatii pe Net. Cei care doresc insa sa efectueze apeluri in alte retele si sa primeasca telefoane din alte retele, platesc un abonament lunar, plus valoarea convorbirilor.

Oficialii Tesco spun ca spera sa ofere un serviciu bun, nu un gadget pentru fanaticii tehnologiei. "Este la fel de usor de folosit ca orice telefon clasic. Internetul este viitorul telefoniei fixe", a explicat situatia Andy Dewhurst, directorul executiv al Tesco Telecom. Compania a preluat ideea convorbirilor gratuite intre membrii serviciului, iar apelurile catre telefoane fixe vor costa sub 3 eurocenti pe minut. Apelurile internationale vor fi la acelasi nivel, iar cele catre mobil, un pic mai scumpe: 14 eurocenti pe minut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO