Business Hi-Tech

Tomsa, CEO al SAP: Obiectivele companiei sunt protejarea veniturilor operationale si a profitului

Tomsa, CEO al SAP: Obiectivele companiei sunt protejarea veniturilor operationale si a profitului

Valentin Tomsa, director general al SAP Romania: Trendul de incetinire al pietei software nu va fi la fel de accentuat ca in tarile dezvoltate, in parte si datorita fondurilor europene care vor sustine IMM-urile.

05.01.2009, 17:32 36

Criza de lichiditati si retinerea companiilor in a face noi investitii sunt principalele motive pentru care piata locala de software va inregistra o incetinire a ritmului de crestere anul acesta, este de parere Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, unul dintre cei mai mare jucatori locali din software.

"Asa cum au anticipat si principalii analisti de piata ai IDC (International Data Corporation) si PAC (Pierre Audoin Consultants), piata va inregistra o tendinta descrescatoare. Nu credem ca aceasta va fi la fel de accentuata ca in tarile dezvoltate, in parte si datorita fondurilor europene care vor sustine IMM-urile in eforturile de crestere a competitivitatii", a declarat Tomsa pentru ZF.
El considera ca, pe de alta parte, tehnologia informatiei poate conduce la reducerea sau urmarirea mai exacta a costurilor companiilor, motiv pentru care unele organizatii, in special institutiile publice, vor fi stimulate chiar sa isi creasca investitiile in perioada urmatoare. "Suntem in continuare foarte interesati de sectorul public, intrucat solutiile SAP sunt folosite in foarte multe institutii europene. In eforturile lor de eficientizare a activitatii si de reducere a costurilor avem incredere ca institutiile din Romania vor continua sa apeleze la solutiile noastre si consideram ca acest aspect nu are legatura cu schimbarile politice", a adaugat Tomsa.
Circa 15% din veniturile SAP Romania au fost generate in 2007 de afacerile cu statul, in timp ce jumatate din castiguri au venit din contracte cu IMM-uri.
Compania estima la jumatatea anului trecut o crestere de 20% a cifrei de afaceri in 2008, la aproximativ 14,4 mil. euro, comparativ cu nivelul de 12 mil. euro raportat in 2007. Reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze daca afacerile SAP se incadreaza in grafic. "In lumina incertitudinilor din jurul mediului economic si de business de la ora actuala, SAP a decis sa nu mai furnizeze estimari pentru veniturile obtinute din produsele si serviciile de pe piata software pentru anul 2008", a spus Tomsa.
El nu a facut comentarii nici cu privire la evolutia businessului in 2009, precizand insa ca obiectivele companiei sunt protejarea profitului si veniturilor operationale.
SAP Romania a avut un profit net de putin peste 340.000 de euro in 2007, in timp ce profitul operational s-a ridicat la 465.000 de euro.
"Am mai trecut pana acum prin clipe de incertitudine si de fiecare data compania a depasit cu succes situatia respectiva, devenind mai puternica si mai eficienta", a mai spus Tomsa.
SAP Romania, subsidiara locala a producatorului german de aplicatii pentru mediul de afaceri SAP, are in prezent 70 de angajati si estimeaza ca va angaja intre 15 si 30 de oameni.
SAP Romania a fost infiintata in 2002 si a devenit o filiala independenta la inceputul anului trecut. Pe piata locala de profil mai activeaza reprezentantele companiilor internationale Oracle, Microsoft sau WizSoft (Wizrom Software), precum si jucatorii locali Siveco si TotalSoft.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO