Business Hi-Tech

Unda verde pentru Vodafone in India

08.05.2007, 17:26 13

Compania Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a primit acordul Ministerului de Finante al Indiei cu privire la preluarea controlului operatorului de telefonie mobila Hutchinson Essar, eliminand astfel ultimul mare obstacol in batalia prelungita pentru al patrulea operator wireless din India, scrie Financial Times.
P. Chidambaram, ministrul de finante din India, a aprobat tranzactia vinerea trecuta, la o saptamana dupa ce autoritatea de reglementare a investitiilor straine isi daduse acordul pentru oferta de 11 mld. $ (8,09 mld. euro) a Vodafone pentru Hutchinson Essar, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei. Validarea finala venita din partea guvernului indian ar putea sa aduca cea mai mare investitie straina din istoria economiei Indiei mai aproape de finalizare dupa dispute ce au durat aproape doua luni privind legitimitatea structurii actionariatului pentru operatorul de telefonie mobila.
Ravi Ruia, vicepresedintele actionarilor minoritari de la Essar, devine astfel presedintele companiei care va fi redenumita Vodafone Essar, in timp ce Arun Sarin, presedintele Vodafone, va deveni vicepresedintele nou infiintatului operator.
Cei doi vor conduce consiliul actionarilor Vodafone Essar format din 12 persoane, printre care Asim Gosh, managing director la Hutchinson Essar si Analjit Singh, presedintele grupului Max India, cu activitati in sectorul sanatatii.
Gosh si Singh controleaza impreuna 12,26% din Hutchinson Essar, companie aflata vreme indelungata sub privirile atente ale autoritatilor indiene datorita unor banuieli privind incalcarea legilor investitiilor straine.
In luna februarie a acestui an, compania Vodafone a achizitionat pachetul de actiuni majoritar detinut de Hutchinson Telecommunications International (HTIL) din operatorul Hutchinson Essar, insa finalizarea tranzactiei a fost amanata de investigatiile autoritatilor de reglementare. Potrivit actualei legislatii din India, investitiile straine directe in operatorii de telecomunicatii sunt limitate la 74%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO