Business Hi-Tech

Virusii invata sa fie mobili

18.08.2004, 00:00 25



In ziua de azi, un managerul nu trebuie sa duca lipsa de trei elemente determinante: mobilitate, rapiditate si flexibilitate. Confortul in comunicare fiind esential pentru afaceri, exista o cerere puternica pentru o multime de dispozitive ultramoderne, care permit companiei sa tina pasul cu concurentii, iar managerului sa ramana permanent conectat la afacerile sale.



Acest lucru dinamizeaza puternic lumea afacerilor, mai ales datorita cresterii exponentiale a vitezei cu care se comunica si se incheie afaceri.



Totusi, utilizarea in paralel a unui PDA, a unui laptop si a unui telefon mobil avansat (cu propriul sistem de operare) este destul de anevoioasa, fiecare dintre ele incepand sa aiba facilitati care se suprapun peste oferta celorlalte. Asadar, dispozitivele care se anunta pentru urmatorii ani tind sa incorporeze intr-un singur aparat functionalitatile unui PDA, unui telefon mobil si a unei camere foto digitale, atacand incet, dar sigur, si domeniul rezervat laptopurilor.



Acestea din urma vor continua sa ofere capacitati superioare in privinta prezentarilor de afaceri, a capacitatii memoriei si a usurintei cu care se poate lucra cu ele. Numai ca functiile de comunicare si de pastrare a evidentei contactelor de afaceri vor fi preluate masiv de PDA-urile cu functionalitati de telefon mobil (sau invers?). Avansul tehnologic previzibil in acest domeniu pentru urmatorii trei ani este masiv si va avea un impact extrem de puternic asupra modului in care este conceputa comunicarea in afaceri, mai ales la nivelul managerilor.



Si aici apare o problema. Protectia de care se bucura laptopurile este incomparabil mai puternica decat cea oferita PDA-urilor si telefoanelor mobile avansate. Mai precis, daca pentru laptopuri sunt foarte bune pachetele antivirus si firewall disponibile de ani buni pe piata, produse care au ajuns la maturitate, pentru dispozitivele mobile sunt disponibile doar produse aflate la prima generatie, care sunt derivate din cele create pentru desktop-uri si ofera doar functii simple de protectie.



Astfel, daca pentru laptop puteti beneficia de protectie euristica multilayer (capabila sa detecteze virusii noi si necunoscuti si sa asigure protectie sporita in functie de sensibilitatea datelor) si de actualizari permanente ale bazelor de date cu semnaturi virale, precum si de instalarea unui firewall, pentru PDA-uri aveti la dispozitie doar un antivirus clasic. Evident, si acesta este mai bun decat nimic, insa foarte putini dintre managerii romani stiu ca astfel de programe exista, si cu atat mai putin daca sunt absolut necesare.





Urmatorul trend: antivirusi pe PDA si telefoane mobile



Chiar daca deocamdata nu sunt neaparat necesare, astfel de aplicatii vor deveni necesare. Deocamdata au aparut primii doi virusi de concept pentru sistemele de operare Symbian si Windows Mobile (Cabir si Duts), si un troian, Brador, primul virus care se plimba de capul lui printre dispozitivele Pocket PC echipate cu procesoare ARM. Utilizatorii de astfel de dispozitive ar trebui sa-si puna la modul serios problema protejarii impotriva atacurilor virale.



Ce ar putea pati un utilizator infectat? Destul de multe. In primul rand putem presupune ca atacatorii unor astfel de dispozitive se vor orienta cel mai probabil catre furtul de date si catre furtul de identitate. Dar ei nu se opresc aici. Aceste date pot fi revandute concurentei sau pierdute in mod definitiv. Mai mult, prestigiul companiei poate fi grav afectat in cazul divulgarii faptului ca are brese in securitatea IT, chiar la nivelul managerilor. Dar sunt si alte consecinte, cel putin la fel de grave.



"Din momentul in care un astfel de dispozitiv este infectat si in cazul preluarii controlului asupra aparatului infectat, se poate ajunge la distrugerea definitiva a cardului SIM, copierea si apoi stergerea agendei de adrese, trimiterea la intamplare a pozelor din telefon catre persoanele din agenda de adrese sau utilizarea acestora in scopuri ilegale, folosirea telefonului pentru a trimite spam prin SMS si asa mai departe", a precizat Ovidiu Zaharia, consultant pentru securitatea IT la GeCAD NET. "Iar daca telefonul a fost folosit de atacator si pentru efectuarea unor apeluri internationale de cateva ore, puteti avea deosebita surpriza a primirii intr-o dimineata insorita a unei facturi de telefon de cateva mii de dolari... fara a fi avut macar habar de ceea ce se intampla", a spus el.



Asadar, problema nu este deloc una minora. Companiile care nu vor lua masuri in urmatoarele luni pentru a include aceste dispozitive in interiorul perimetrului securizat aflat sub supravegherea administratorilor de retea se vor trezi cu pierderi financiare tocmai din partea celor in care au investit cea mai mare incredere: managerii de diferite niveluri.



Vestea buna este ca exista acum antivirusi pentru dispozitive mobile si ca acestia sunt disponibili in mod gratuit din partea unora dintre producatori (este exemplul lui Trend Micro PC-cillin for Wireless, care ofera protectie pentru unele dintre dispozitivele Palm, HP Jornada, Pocket PC, precum si EPOC). Asadar, proprietarii unor smartphone-uri Sony Ericsson P900, echipamente cu sistem de operare Windows Mobile, comunicatoare Nokia 9500/9210i, iPaq-uri, precum si ale majoritatii mobilelor bazate pe platforma Series 60 (Symbian OS) pot incerca sa instaleze acest tip de antivirus si sa fie astfel mai linistiti. Vestea proasta este ca acesti antivirusi sunt doar la inceput si ca pot exista mari probleme de compatibilitate intre diversele versiuni ale fiecarei generatii de PDA sau mobil - acestea fiind poate si motivele pentru care ei sunt oferiti deocamdata in mod gratuit.





Ceva mai mult decat antivirusii



Ce poate face deocamdata un utilizator de dispozitive mobile pentru a se proteja? In primul rand sa incerce instalarea unui antivirus special conceput. Este foarte probabil ca acesta sa fie compatibil cu sistemul de operare al dispozitivului mobil utilizat. Mai importanta este insa intelegerea faptului ca acestor aparate trebuie sa li se arate acceasi importanta ca si PC-urilor obisnuite. Degeaba investeste o companie in securitatea IT a serverelor si statiilor sale de lucru daca veriga slaba se plimba in buzunarul unui manager si trimite date importante cui nu trebuie. Asadar, utilizatorii de PDA-uri si mobile avansate trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca datele stocate pe acele dispozitive nu mai sunt in siguranta, si ca trebuie sa fie foarte atenti la acceptarea si descarcarea de fisiere de la necunoscuti (si nu numai), precum si la trimiterea acestora mai departe.



Atat timp cat nu exista programe antivirus avansate pentru aceste aparate ar fi de preferat, de asemenea, evitarea stocarii de date sensibile pe ele (de fapt, prin usurinta cu care se pot fura PDA-urile sau telefoanele mobile este bine ca oricum sa se aiba in vedere acest lucru), precum si instalarea unor filtre sau unor metode de autentificare si de protectie a retelei companiei la accesul datelor interne de pe aceste dispozitive.



Nu in ultimul rand, la nivel de companie se impune elaborarea unei strategii de securitate care sa includa si dispozitivele mobile, precum si instituirea unor politici de securitate interne care sa determine limitele si responsabilitatile in cazul utilizarii acestora.



Pentru a fi realisti, in acest moment nu putem spune ca exista reale motive de ingrijorare pentru managerii care se bucura de astfel de jucarii ale ultimei generatii tehnologice. Doar ca este necesara o atentie sporita si includerea acestei probleme pe lista de prioritati in ceea ce priveste securitatea IT. Peste un an sau doi este de asteptat insa ca si acest domeniu sa intre din plin in razboiul electronic care se abate zilnic asupra PC-urilor. Si atunci, cei ce-si vor fi luat din timp masuri de precautie vor fi mai castigati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO