ZF IT Generation

ZF IT Generation. Mihai Deaconu, cofondator, Sensera, un start-up care a construit o aplicaţie pentru casca Apple Vision Pro destinată terapiei pacienţilor cu paralizie facială şi afecţiuni neurologice: Acesta este viitorul, costul echipamentelor se va reduce în timp

Start-up Pitch

Autor: Adrian Seceleanu

23.05.2024, 08:00 179

♦ Proiectul, dezvoltat de o echipă de patru studenţi la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, va fi adresat segmentului B2B.

Viitorul terapiei pentru pacienţii cu diferite afecţiuni neurologice va fi legat de căştile de realitate virtuală, pentru că acestea vor crea experienţe interesante, bazate pe jocuri pentru pacienţi, care vor urma astfel tratamentele într-un mod mai antrenant decât cel clasic, sunt de părere membrii Sensera, un proiect în cadrul căruia se dezvoltă o asemenea soluţie, şi care foloseşte casca de realitate virtuală Apple Vision Pro.

„Acesta e viitorul terapiei pentru asemenea afecţiuni“, spune Mihai Deaconu, care lucrează la dezvoltarea Sensera alături de trei colegi de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

„Sensera este o aplicaţie pentru realitate virtuală, iniţial disponibilă doar pentru Apple Vision Pro, acel headset creat de Apple şi se adresează în principal persoanelor cu dezabilităţi sau cu paralizie facială. Noi încercăm să transformăm într-un joc terapia astfel încât să fie mult mai uşor pentru pacienţi, fiindcă momentan reabilitarea are loc prin exerciţii realizate singur de pacient în faţa unei oglinzi, ceea ce poate să fie destul de monoton“, a spus Deaconu.

Pentru a dezvolta prototipul echipa a apelat la antreprenori din Cluj care şi-au achiziţionat casca de realitate Apple Vision Pro, înainte ca aceasta să fie lansată oficial în Europa. Casca e deja disponibilă pe canale neoficiale şi în România, la un preţ de aproximativ 4.000 de euro.

„Am avut şansa să cunoaştem persoane din Cluj care deţin firme de IT şi de game development care şi-au cumpărat Apple Vision Pro. Unii dintre ei au acceptat să ne ofere acces la biroul lor să lucrăm şi să avem acces la Vision Pro-ul lor. Deci am avut experienţă hands-on pe Vision Pro şi am putut să testăm codul şi să avem un prototip chiar mai mult decât funcţional“, a explicat Mihai Deaconu. El se declară convins că preţul căştilor de realitate virtuală va fi mai mic în viitor, pe măsură ce şi alte companii vor dezvolta produse similare.

Ideea a fost testată şi cu antreprenori şi cu medici, a mai spus reprezentantul Sensera.

„Am vorbit atât cu alţi antreprenori care au avut start-up-uri asemănătoare cât şi cu medici cu care discutăm pe partea de neuro şi de reabilitare. Totodată am şi testat prototipul la una din cele mai mari clinici din România care se ocupă cu terapia paraliziei faciale.  Deci avem validare din ambele părţi. (...) Modelul de business va fi B2B, ne vom adresa în special clinicilor şi spitalelor“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24