TechDay

ZF Tech Day. Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U, cel mai mare integrator IT cu capital românesc: Am scăzut uşor în 2023, dar am rămas pe profit

Autor: Adrian Seceleanu

21.05.2024, 00:07 290

„2023 a fost un an ciudat, a fost un an care a avut un început bun, dar înspre mijlocul anului s-a simţit o încetinire, o aşteptare, o expectativă. Lucrurile şi-au mai revenit pe final de an, dar apoi o ordonanţă a guvernului a mai întârziat sau a mai blocat nişte proiecte în desfăşurare“.

Compania ETA2U din Timişoara, cel mai mare integrator de soluţii de IT cu capital românesc şi unul dintre cei mai mari jucători de pe acest segment de piaţă care nu au sediul central în Bucureşti, a înregistrat o scădere uşoară a cifrei de afaceri în 2023, dar a rămas pe profit.

„2023 a fost un an ciudat, a fost un an care a avut un început bun, cu destul de mult optimism, cu multe proiecte pe rol. Lucrurile s-au schimbat oarecum înspre mijlocul anului, când s-a simţit o încetinire, o aşteptare, o expectativă. Lucrurile şi-au mai revenit pe final de an, dar apoi o ordonanţă a guvernului a mai întârziat sau a mai blocat nişte proiecte în desfăşurare. Pentru noi per ansamblu 2023 a însemnat o mică scădere faţă de 2022, cam de vreo 2%. Din fericire am reuşit oarecum să menţinem profitabilitatea firmei. La un moment dat, sincer să fiu pe la mijlocul anului, în perioada august -septembrie, ne puneam întrebarea dacă vom termina anul pe profit sau pierdere. Am avut noroc şi am reuşit să o scoatem la capăt“, a declarat Stelian Câmpianu, directorul executiv al companiei, în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor compania a înregistrat în 2023 afaceri de 413,4 mil. lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent, şi un profit net de 11 mil. lei, mai mic cu 28% faţă de anul anterior, cu un număr mediu de 255 de angajaţi. Compania este deţinută integral de Romulus Lucaciu.

Anul 2023 a fost caracterizat, printre altele, de o cerere mai mare pentru infrastructuri mari, a adăugat Câmpianu. „În ultima vreme a fost din ce în ce mai pregnantă cererea de infrastructuri mari. Oarecum asta are legătură şi cu proiectele la care am lucrat, au legătură inclusiv cu partea de PNRR, noi fonduri europene, partea de digitalizare pe care se marşează pentru sectorul public. Şi de asemenea în sectorul privat, tot înspre partea aceasta de soluţii mai inteligente, soluţii mai mari, tot ce ţinea de eficientizare, producţie, costuri a existat cerere. A fost un an bun din punctul acesta de vedere. Am intrat în proiecte de digitalizare în administraţia publică pe o tehnologie low-code. Acesta este un subiect interesant pentru că încercăm să aducem cât mai mult din partea aceasta de beneficiu al tehnologiei astfel încât interacţiunea umană prin intermediul tehnologiei să fie posibilă şi să vadă atât cetăţeanul cât şi compania privată care interacţionează cu o instituţie un beneficiu din această parte. Tot peste noi a venit anul trecut, tot în această direcţie de digitalizare, implementarea e-factura, care a fost o surpriză. Nu aş putea să zic că am ceva împotriva ei, aş putea să zic că nu-mi place felul în care s-au comunicat standardele pentru implementare, pentru că am fost lăsaţi să ne descurcăm oarecum singuri, să ne dăm seama despre ce este vorba.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels