ZF TechDay

Startup-ul pornit din România care foloseşte Inteligenţa Artificială să facă programator pe oricine îşi doreşte ia cu asalt giganţii din Silicon Valley

20.04.2024, 16:01 Autor: Adrian Seceleanu

„Mă bucur tare, tare mult că trăim vremurile astea acum aici în România şi că putem să visăm, că ne-am născut într-o ţară în care putem să visăm de la orice vârstă, oriunde ne-am fi născut în România, în orice sat, că putem să pornim o firmă care să creeze un produs internaţional şi cu care să facem lumea un loc mai bun prin tehnologie”.

Genezio, un start-up ce dezvoltă instrumente care să accelereze dezvoltarea de aplicaţii într-o lume în care, cu ajutorul inteligenţei artificiale, oricine va putea programa dacă îşi va dori acest lucru, îşi propune să ajungă în cinci ani o platformă utilizată global, cu birouri în Silicon Valley şi Londra.

„Peste 5 ani văd Genezio pe tot globul.  Îl văd cu birou în Silicon Valley, cu birou în Londra, ceva mare. Foarte asumat şi foarte transparent Genezio este o companie de tehnologie care pleacă din România”, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori tech de pe piaţa locală, care a lansat anul trecut acest nou proiect. Genezio a obţinut de la fondurile de investiţii GapMinder II, Underline Ventures şi un grup de investitori angel din Statele Unite, Marea Britanie şi România o finanţare de 2 mil. dolari, fiind evaluat la 10 mil. dolari, postmoney.

Antreprenorii locali trebuie să aibă curaj să viseze la nivel mare pentru că acum există şi pe plan local suport pentru a lansa proiecte care să aibă succes la nivel internaţional. „Mă bucur tare, tare mult că trăim vremurile astea acum aici în România şi că putem să visăm, că ne-am născut într-o ţară în care putem să visăm de la orice vârstă, oriunde ne-am fi născut, în România, în orice sat, că putem să pornim o firmă care să creeze un produs internaţional şi cu care să facem lumea un loc mai bun prin tehnologie.  Să nu uităm şi să avem curajul să visăm cât, cât mai sus şi se poate realiza şi în România, există fonduri de investiţii, există ecosistem antreprenorial, există poveşti de succes deja, avem toate ingredientele unui ecosistem care să ne permită să visăm oricât de sus”.

Pitiş a adus în echipă şi alţi oameni cu experienţă, alături de care a fost în alte proiecte, dar şi antreprenori mai tineri şi absolvenţi proaspeţi de facultate - o combinaţie care va asigura succesul proiectului. „Sunt foarte, foarte bucuros într-adevăr că am reuşit să-l aduc din nou lângă mine pe Bogdan Rîpă, cu care am fost împreună la Vector Watch, apoi la Fitbit, el a plecat la UiPath şi acum a plecat de la UiPath şi suntem din nou împreună într-un start-up. De asemenea mă bucur că este şi Bogdan Vlad, cu care am fost în Clever Taxi, în iRewind, în Vector Watch, în Fitbit,  dar şi pe Paula Cionca, pe care am descoperit-o de curând, iniţial investind în start-up-ul ei şi descoperind o persoană meticuloasă, care munceşte din greu. Ei alături de restul echipei sunt nişte oameni senzaţionali, oameni realmente de calibru internaţional. Avem oameni foarte tineri în echipă, care sunt încă studenţi la master, oameni de 20 şi puţin de ani, şi cu care echilibrăm experienţa noastră.“

„Noi suntem oameni care au văzut aproape toate revoluţiile de programare, plecând de la C, trecând prin Perl, PHP, JavaScript, Java, TypeScript, Golang şi aşa mai departe. Şi acum vedem o nouă revoluţie şi cumva bazat pe experienţa noastră putem cât de cât să o prezicem. Dar şi echipa aceasta tânără care practic trăieşte acum această transformare fără să aibă tot bagajul ăsta de cunoştinţe sigur că reacţionează diferit la schimbare. Şi împreună creăm acest produs altfel cred că dacă am fi fost doar aşa o gaşcă de old timers, nu am fi avut aceeaşi eficacitate şi relevanţă. Însă fiind aproape de Innovation Labs, fiind aproape de studenţii din Politehnică am descoperit nişte oameni absolut senzaţionali, avem o generaţie incredibilă”.

 

Ce a mai declarat Andrei Pitiş în cadrul interviului:

► Noi am creat o platformă pentru programatorii care deja au început să scrie foarte mult cod cu AI generativ cu Large Language Models (LLM), cu ChatGPT şi au nevoie de toate toolurile în jurul acestei activităţi de scriere de programe  să le  pună pe server, să le urce pe server, să le urce în cloud, dacă vrei, sau toată zona de environmenturi de development, deci toată zona de tooluri din jurul programării, de la cloud, de la hosting, la testare, dacă vrei, Toate astea le face Genezio pentru generaţia nouă de programatori şi asta se vede pentru că avem start-up-uri şi freelanceri care fac o mulţime de prototype-uri folosind Genezio şi sunt foarte bucuroşi că le ia foarte puţin timp să facă asta şi pot să ajungă mult mai repede la utilizatori cu aplicaţiile lor şi să testeze.

► Ţinta noastră sunt şi echipele, atât programatorii individuali cât şi echipele, cât şi firmele care oferă servicii de creare de aplicaţii pentru alte firme, firmele care oferă servicii de DevOps şi care au nevoie de o soluţie mai eficientă din punct de vedere cost şi mai pregătită pentru viitor. Ţinta noastră şunt şi companiile mari care au acum soluţii de automatizare bazate pe soluţii zero code sau low code pe care noi le vedem ajungând la o maturitate şi atingând nişte limite. Credem că viitorul automatizării din întreprinderi este al softului scris cu LLM şi executat pe platforma noastră.

► Noi completăm, dar şi înlocuim instrumente din ceea ce folosesc programatorii. Deci fie completăm un mediu de dezvoltare deja existent, fie îl înlocuim complet, dacă se foloseşte Genezio de la început, înlocuim complet hosting-ul şi tot ce înseamnă mecanism de deployment şi de testing.

► Există competiţie, dar competiţia în general a început mai târziu şi merge pe nişte căi bătătorite cumva din trecut, nu vedem că se adaptează neapărat. Credem că pentru noi timing-ul este totul, faptul că am început anul trecut ne ajută foarte mult şi diferenţiatorii cei mai mari, după cum ne spun utilizatorii noştri, sunt legate de faptul că funcţionăm exact cum se aşteaptă ei şi se uită la alte soluţii şi la concurenţii noştri ca la ceva învechit mai degrabă, care a fost folosit în trecut, decât ceva care o să fie folosit în viitor.

► Suntem în beta cu soluţia per ansamblu, dar cu câteva tehnologii de back-end suntem în producţie, cu TypeScript, JavaScript pe back-end, cu orice tehnologie de front-end. Avem Golang care este în beta pe back-end şi care e foarte bine primită şi mai avem şi Dart.

► Am început acum şi parte din investiţii o să folosim ca să dezvoltăm feature-urile şi plug-in-urile pentru zona Enterprise, pentru automatizările din zona Enterprise. Şi vedem un potenţial foarte mare acolo. Şi na, cam asta, acum facem go-to-market-ul Pe câteva tipuri de utilizatori Şi încurajez orice programator Sau orice startup care vrea să folosească Tehnologia noastră, să o folosească Să o folosească în proiecte pentru clienţi Pentru clienţi străini, pentru orice fel de clienţi Şi dacă vor să prototipeze Pentru startup-uri mai ales Este o tehnologie senzaţional de uşor de folosit Pentru prototipat.

► Invit orice programator şi orice startup românesc să ne contacteze dacă vrea să folosească Genezio, să ne dea feedback pentru tehnologie, să contribuie să facem din Genezio un produs şi un brand internaţional care a plecat din România.

► Îmi place foarte mult să construiesc tehnologie, să construiesc brand-uri şi echipe noi.

► Acum  12 ani când au început toate, în unele proiecte am fost şi eu, în altele nu. Mă gândesc la Innovation Labs în care am fost, Tech Angels în care am fost la început unul dintre promotori, la How to Web cu Bogdan Iordache, eram toţi la început, fonduri de investiţii nu existau, existau câţiva angeli, era Radu Georgescu cu o poveste de succes, dar cu totul erau foarte puţine poveşti de succes.

► Acum situaţia este cu totul diferită. Există fonduri, există pre-acceleratoare, există angels cu experienţă în antreprenoriat, există poveşti de succes. Există atenţia fondurilor internaţionale. Odată cu succesul UiPath, până la urmă şi al Vector Watch, dar în mai mică măsură, UiPath a fost cel care într-adevăr a îndreptat atenţia fondurilor internaţionale în direcţia României.

► Este senzaţional, trăiesc acum visul pe care l-am avut acum 12 ani când am început şi eu împreună cu alţii să punem umărul la construcţia acestui ecosistem, acum chiar se întâmplă şi abia aştept să văd ce alte start-up-uri vor mai primi investiţie.

► Noi suntem primul start-up care a primit investiţie anul acesta după un an în care totuşi nu s-a întâmplat mai nimic. Mă bucur tare mult că s-a dezgheţat zona de investiţii şi le urez succes tuturor celor care acum au un produs în beta şi ridică o investiţie seed.

► Mie mi se pare că finanţarea Genezio  este o veste bună pentru ecosistem, arată că se pot organiza runde, e o rundă substanţială de seed.

► E adevărat că şi avem o echipă substanţială pentru că noi construim o tehnologie destul de complexă şi nu putem să o construim cu trei oameni.  Însă, ce pot să spun despre ceilalţi angels care au investit în Genezio este că au fost aleşi cu foarte mare grijă, sunt în general români, dintre care unii sunt plecaţi, sunt acum în firme mari, numele mari pe care le puteţi ghici din industrie, fiecare este într-una dintre firmele acestea. Majoritatea sunt din Statele Unite dar sunt unii investitori şi din România şi din Marea Britanie. 

► Avem 16 oameni în echipă în momentul acesta şi, ca să fiu foarte sincer, nu intenţionăm să creştem foarte mult, intenţionăm să creştem abilităţile celor care sunt acum  cu noi. Dezvoltatorii au început să promoveze bucăţile din produs pe care ei le înţeleg cel mai bine altor developeri, deci se transformă cumva în oameni de marketing.

► Cu banii din rundă o să implementăm strategia de a merge pe piaţă, o să punem nişte bani în marketing să ajungem la nişte comunităţi, alţi bani în business development, în parteneriate cu firme de servicii pe care să-i educăm, să investim în ei, să-i educăm pentru ca ei să vândă soluţia noastră. Restul de bani vor intra în dezvoltarea de produs.

► Dintre companiile mari prezente în România ne interesează să discutăm cu firme de dezvoltare de produse, de outsourcing, care construiesc POC-uri pentru clienţii din America sau din Europa. Le putem oferi tehnologia noastră care e foarte bună pentru POC-uri, le va tăia din timpul de dezvoltare.  Suntem în discuţii cu astfel de firme şi ne-am dorit să mai fim. Fie sunt firme de DevOps, de servicii de DevOps, iarăşi suntem în discuţii cu una dintre cele mai importante firme din zona asta.

► Ne interesează şi firme care au nevoie de o automatizare pe care nu pot să o facă cu produsele low-code, no-code şi vor să încerce produsul nostru. Aici e o zonă de explorare astfel încât cine va veni către noi va avea un tratament preferenţial în sensul în care vom construi puţin partea asta de produs împreună şi deci va avea gratuit produsul pentru o perioadă de timp.

► Deci căutăm clienţi interesaţi de partea de automatizare.  Ar fi bine să aibă o echipă in-house de programatori care să fie cât de cât o echipă IT, oricât de mică. Suntem siguri că tehnologiile pe care le folosim noi sunt foarte uşor de folosit şi vor fi considerate foarte fun de către developerii lor, care poate acum folosesc doar nişte tehnologii poate mai învechite, ei pot să folosească tehnologia noastră ca să facă legături între ele, să le lege între ele. Şi noi o să asigurăm securitatea datelor şi tot ce înseamnă compliance şi training pentru angajaţii care fac asta.

 

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday