Business Internaţional

A doua bancă intră în faliment în Grecia. TBank are active de 2,6 miliarde euro

A doua bancă intră în faliment în Grecia. TBank are active de 2,6 miliarde euro

Autor: Marius Oncu - Mediafax

18.12.2011, 16:26 853

Banca centrală a Greciei a lichidat TBank, una dintre cele mai mici instituţii de credit din ţară, cu active de 2,6 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, prin fuziunea acesteia cu banca de stat Hellenic Postbank, transmite Reuters.

"Licenţa TBank a fost revocată, iar banca a fost pusă în lichidare", a anunţatr, într-un comunicat, banca centrală de la Atena.

Aceasta este a doua intervenţie a Băncii Greciei pentru preluarea unei instituţii de credit mici cu probleme.
În octombrie, banca centrală a activat un fond de urgenţă pentru Proton Bank, naţionalizând efectiv instituţia financiară, anchetată pentru posibile încălcări ale legislaţiei referitoare la spălarea banilor.

Hellenic Postbank a acceptat din iunie să fuzioneze cu TBank, la care deţine o participaţie de 33%. O adunare a acţionarilor Hellenic săptămâna trecută nu a reuşit, însă, să întrunească cvorumul necesar aprobării tranzacţiei.
TBank, cu o reţea de 68 de sucursale şi o cotă de piaţă mai mică de 1%, a fost somată de banca centrală să-şi consolideze capitalul, după ce rata de adecvare coborât la numai 2,25%.

"Decizia a fost luată din cauza inabilităţii TBank de a-şi restabili rata de adecvare a capitalului, în pofida eforturilor repetate ale băncii centrale de a corecta această situaţie", se arată în comunicat.

Proton a fost prima bancă naţionalizată prin Fondul de Stabilitate Financiară, facilitate înfiinţată de autorităţile elene şi instituţiile financiare internaţionale pentru băncile care trebuie să se recapitalizeze dar nu pot obţine fonduri de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO