Business Internaţional

Achizitia Endesa de catre E.ON, in pericol

09.03.2007, 17:34 11

E.ON, compania germana din domeniul energiei, a anuntat ca ar putea prelua un pachet minoritar de actiuni in cadrul Endesa, in contextul in care sansele acesteia de a prelua control total asupra companiei spaniole nu mai sunt la fel de mari, scrie Financial Times.
Cu ocazia anuntarii unei cresteri cu 12% a profitului operational pe 2006 pana la 8,15 miliarde de euro, CEO-ul E.ON Wulf Bernotat a declarat ca grupul va incerca in continuare sa castige controlul asupra pachetului majoritar de actiuni in cadrul Endesa, dar va lua in acelasi timp in considerare fie retragerea ofertei de preluare in valoare de 41 miliarde de euro, fie preluarea unui pachet minoritar.
Eforturile E.ON de preluare a controlului asupra Endesa au fost diminuate saptamana trecuta in momentul in care Enel, compania italiana de electricitate, a achizitionat in mod neasteptat aproape 10% din actiunile companiei spaniole de pe piata. Enel detine in prezent 22% in cadrul Endesa, o parte prin optiuni pe actiuni, si a anuntat ca doreste sa-si majoreze participatia la 25%.
Recent, E.ON a renuntat la una dintre conditiile incluse in oferta sa, anuntand ca nu mai cere eliminarea restrictiilor privitoare la drepturile de vot atasate actiunilor Endesa.
Comentariile lui Bernotat sugereaza ca E.ON ar putea renunta si la cealalta conditie inclusa in oferta sa de 38,75 euro pe actiune. Daca acest lucru se va intampla, E.ON va putea intra pe piata pentru a achizitiona actiuni, lucru pe care nu-l poate face acum datorita legislatiei spaniole. O posibila infrangere in lupta pentru Endesa ar reprezenta o lovitura serioasa in ceea ce priveste eforturile companiei germane de a crea un grup paneuropean in domeniul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO