Business Internaţional

Actiunile spaniole au cea mai buna evolutie din Europa

15.11.2009, 23:10 15

Spania, care se confrunta cu cea mai ridicata rata a somajuluidin Europa, genereaza cele mai bune randamente la actiuni dinrandul tarilor din regiune cu economii aflate in declin inconditiile cresterii vanzarilor catre America Latina, scrieBloomberg.

Indicele spaniol IBEX 35 a avansat cu 17% in ultimul an, cea maipronuntata crestere a unui indice din orice economie a regiuniieuro, care inca se contracta, conform datelor Bloomberg. Indicelede referinta spaniol a devansat cu 15% indicele european Dow JonesStoxx 600 in aceeasi perioada, in conditiile in care Telefonica SAcu sediul in Madrid, a doua mare companie de telefonie a Europei,si Banco Santander SA, cea mai mare banca a tarii, au beneficiat depe urma cresterii economice a Braziliei.

In timp ce economia spaniola este asteptata sa se contracte inacest an, companiile ce alcatuiesc indicele IBEX obtin aproximativ40% din castiguri in America Latina si 15 pana la 20% in Brazilia,unde economia a avansat cu 1,9% in trimestrul doi. Peste 34% dinprofitul operational al Santander si Telefonica este generat inregiune, indica datele Bloomberg.

"Pentru companiile care realizeaza vanzari insemnate in acearegiune, potentialul este sigur", a declarat Kilian de Kertanguy,fund manager in cadrul Cholet-Dupont Gestion. "Aceste mari companiicu expunere pe Brazilia pot impulsiona indicele. Drept rezultat,intreaga piata are de castigat."

Companiile spaniole au investit 125 mld. euro in America Latinadin 1993, o treime din aceasta suma mergand in Brazilia.

Castigurile din America Latina i-ar putea incuraja peinvestitori sa achizitioneze actiuni spaniole ca alternativa latitlurile de pe pietele emergente, conform lui Bob Parker,vicepresedinte al Credit Suisse Asset Management din Londra.

Investitorii care cred ca "pietele emergente au urcat prea mult,prea rapid" pot trece pe actiuni spaniole, a declarat Parker.Spania a fost afectata mai puternic de recesiunea mondiala decatalte tari dupa ce preturile proprietatilor imobiliare au scazutputernic si peste 1 milion de locuinte nou construite au ramasnevandute, conform datelor guvernamentale.

Spania inregistreaza cea mai ridicata rata a somajului dinrandul a 27 de tari europene, aceasta situandu-se la 18,9%, conformdatelor Eurostat. Economia tarii s-ar putea contracta cu 0,7% anulviitor, in timp ce Germania, Franta, Italia, Olanda, Portugalia siMarea Britanie vor inregistra cresteri ale economiilor, conformFondului Monetar International.

Indicele brazilian Bovespa a urcat cu 70% in acest an. Economiabraziliana, parte a grupului BRIC al celor mai mari pieteemergente, va creste cu 4,8% anul viitor, dupa ce va avansa cu0,18% in acest an, conform unui sondaj al bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO