Business Internaţional

Activele detinute de Lehman: de la uraniu la opere de arta

14.09.2009, 17:31 24

La momentul falimentului, gigantul bancar Lehman Brothersdetinea in portofoliu o serie de investitii, de la participatii incadrul unor cladiri rezidentiale de lux din Miami pana la o flotade aeronave si opere de arta contemporane in valoare de milioane dedolari, scrie The Guardian. Lichidatorii companiei au descoperit siun stoc de uraniu neimbogatit, depozitat in Canada.

Banca mai detine in prezent lichiditati in valoare de 12 mld.dolari (8 mld. euro), dar, treptat, toate activele vor fi scoase lavanzare pentru a rambursa creditorilor datoriile.

Exista chiar un magazin oficial Lehman, care comercializeazagenti, umbrele, stilouri sau sepci sub brandul Lehman prinintermediul site-ului de licitatii online eBay.

In noiembrie, casa americana Freeman's va scoate la licitatie650 de opere de arta detinute de Lehman, printre care si lucrariale unor contemporani celebri: Bernar Venet, Willie Cole si ArturoHerrera.

PricewaterhouseCoopers, compania insarcinata cu administrareaoperatiunilor britanice ale Lehman Brothers, a anuntat ca numaisumele pretinse de creditorii bancii asupra activelor din MareaBritanie ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari (68,5 mld.euro).

Compania de servicii financiare a starnit critici peste Ocean,dupa ce a anuntat ca nu va semna un protocol multilateral degestionare a proprietatilor si ca va administra activele Lehmandupa standardele britanice.

La intalnirea creditorilor Lehman din iulie, Bryan Marsal,directorul executiv al Lehman, care se ocupa cu restructurareaoperatiunilor bancii, a declarat ca punerea in ordine acontractelor derivate ar putea dura pana la trei ani.

Marsal si-a exprimat cu o nota de ironie si nemultumirile cuprivire la lipsa de cooperare: "Protocolul international incearcasa ii ajute pe administratorii din diferite tari sa colaborezepentru ca aceasta problema sa fie rezolvata inainte sa mor".

Creditorii din Statele Unite au termen limita pana la 22septembrie pentru a-si depune cererile de restituire a datoriilor.Intr-un caz aproape fara precedent, echipe de lichidatori lucreazasimultan in Marea Britanie, Hong Kong, Singapore, Germania, Olanda,Luxemburg si Australia.

Mai mult, saga Lehman Brothers pare departe de a se fiincheiat.

O echipa de 600 de persoane inca lucreaza la al 45-lea etaj alcladirii Time-Life din Manhattan, in incercarea de a procesacererile de despagubire ale creditorilor si de a pune in ordinecontractele bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO