Business Internaţional

Afacerea Iukos pune bancile straine sub lupa

30.03.2006, 00:00 18

In urma cu doua saptamani, un grup de banci straine a cerut inceperea procedurii de declarare a falimentului impotriva fimei Yukos pentru a recupera o datorie de 482 mil. $, scrie Financial Times.

In dimineata urmatoare, Steven Theede, director executiv al companiei, a sunat la conducerea bancii Societe Generale, sperand sa explice faptul ca Iukos intentiona sa-si vanda rafinaria din Lituania si sa-si achite datoria. Nimeni nu i-a raspuns la telefon.

Ziua urmatoare, cand a reusit in sfarsit sa-i contacteze, banca l-a anuntat ca problema nu mai e de competenta lor, datoria fiind vanduta catre Rosneft, rafinaria care a preluat principala unitate de productie a Iukos, Iuganskneftegaz, in timpul atacului asupra companiei.

"Nu puteai sa nu simti faptul ca bancile nu doreau sa le achitam datoria", a declarat o persoana apropiata lui Steven Theede.

Apoi, in timp ce bancile executau procedura de faliment, Rosneft a angajat un bancher experimentat de la Morgan Stanley pentru a-l pregati pentru cea mai mare oferta publica de vanzare de actiuni din Rusia. Morgan Stanley se afla printre bancile care concureaza pentru mandatul IPO.

Acest indiciu, si nu numai, ridica semne de intrebare asupra rolului avut de bancile straine intr-una dintre cele mai controversate afaceri din istoria moderna a Rusiei.

Falimentarea Iukos a afectat climatul de afaceri din Rusia si a provocat investitorilor pierderi de milioane de dolari. In acelasi timp insa a oferit bancilor dornice de a face afaceri in Rusia, o alternativa profitabila.

"Bancile se ghideaza dupa principiile eficientei si al profitului, nu dupa etica. Este o afacere", a declarat pentru FT Ievgeny Iasin, fostul ministru al economiei din Rusia.

Compania a fost atacata constant de catre guvernul rus in ultimii trei ani. Iugansk, care avea o factura neplatita de 27,5 mld. $, a fost preluata de catre stat in decembrie 2004 si vanduta in urma unei licitatii silite catre Rosneft.

In paralel, datoria de 482mil. $ pe care Iukos o avea catre un grup de banci straine, incluzand aici Deutsche Bank, Citigroup si HSBC, nu parea a fi critica.

"In permanenta am anuntat bancile ca ne vom achita datoria si am facut-o cu buna credinta", a mentionat Theede.

Bancile au parut sa aiba o buna sansa de a-si recupera datoria. Anul trecut, o instanta olandeza a decis ca bancile si Menatep, un fost actionar al Iukos si totodata creditor, sa fie primii platiti in urma vanzarii activelor din afara Rusiei.

Iukos a vandut deja doua filiale straine pentru 180 mil. $ si este pe punctul de a incheia vanzarea a 53% din Mazeikiu Nafta, o rafinarie din Lituania pe care se asteapta sa primeasca inca 1 mld. $ - suficient sa-si achite datoriile atat catre banci, cat si catre Menatep.

Conform legii rusesti a falimentului, actiunea initiata de catre banci figureaza drept ultima alternativa a creditorilor si nu lasa acestora aproape nicio sansa de a-si recupera banii. Dar, acestia si-au vandut deja imprumutul catre Rosneft.

Pe 13 decembrie anul trecut Rosneft a propus bancilor o afacere, promitandu-le achitarea completa a datoriei Iukos, cu conditia declararii falimentului.

Rosneft sau guvernul ar fi putut falimenta Iukos fara ajutorul bancilor straine, dar ar fi afectat astfel imaginea presedintelui Vladimir Putin.

Presedintele Rosneft, Sergei Bogdanchikov, a tinut ieri sa declare ca nu-l intereseaza resturile din Iukos: "Daca apare ceva interesant pe piata vom fi atenti, dar nu vom initia un proces de asemenea natura". "Rosneft si Kremlinul nu s-ar supara sa vada Iukos inchis, mai ales daca falimentul ar fi provocat de catre banci straine", a declarat Chrisopher Weafer, director de strategie la Alfa Bank.

Suportul Kremlinului reprezinta o conditie initiala importanta in perspectiva primirii mandatelor pentru afaceri importante pe piata capitalurilor cum este Rosneft IPO. "Nu-ti poti permite sa-ti strici relatiile cu guvernul rus daca vrei sa faci afaceri in tara asta," a declarat reprezentantul unei importante banci straine.

Un reprezentant din partea uneia dintre bancile creditoare a tinut sa declare ca nu exista nicio legatura intre Rosneft si achitarea imprumutului. "Iukos se afla in conflict cu Rosneft. Parea cea mai buna solutie de a ne recupera datoria," a declarat acesta.

Reprezentantul altei banci a declarat: "Nu este nimic in neregula conform drepturilor creditorilor din multe legi ale falimentului, incluzand Capitolul 11 din Statele Unite. Aici este specificat ca ai dreptul sa-ti vinzi drepturile in timpul falimentarii".

Nu este primul caz in care bancile straine sunt de ajutor Kremlinului. Deutsche Bank a fost consilier intre Gazprom si Kremlin in momentul in care Iukos a obiectat la decizia Statelor Unite de a executa silit compania. Dresdner Bank, ale carei operatiuni din Rusia sunt conduse de catre Matthias Warnig - un apropiat al presedintelui Putin si fost ofiter in politia secreta a Germaniei de Est - a efectuat o analiza a Iuganskneftegaz.

Andrei Illarinov, un fost consilier pe probleme economice al presedintelui Putin care a demisionat anul trecut, a declarat ca firmele din Vest "leaga relatii pe termen lung cu acele forte din Rusia care distrug stalpii de sustinere ai societatii moderne: economia de piata, respectarea proprietatii private, democratia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO