Business Internaţional

AIG vinde divizia din Asia pentru a inapoia banii guvernului SUA

22.01.2009, 17:13 15

Compania americana de asigurari AIG, grav afectata de criza financiara, a demarat procedurile pentru vanzarea diviziei sale asiatice de asigurari de viata - unul dintre cele mai valoroase active pe care le detine - sperand sa obtina pana la 20 mld. dolari (15,3 mld. euro) pentru a plati o parte din imprumutul de 60 mld. dolari (45,9 mld. euro) oferit de guvernul SUA, care o mentine in prezent pe linia de plutire, scrie Financial Times.

AIG a trimis notificarile privind vanzarea American International Assurance (AIA), divizia sa cu sediul in Hong Kong, oferind informatii destul de limitate unui grup restrans de potentiali ofertanti, potrivit unor surse apropiate situatiei. Prima runda de oferte pentru preluarea AIA este asteptata sa aiba loc spre sfarsitul lunii viitoare.
Printre potentialii clienti care vor lua parte la licitatie se numara China Life, cea mai mare companie de asigurari de viata la nivel mondial, banca britanica HSBC, grupul de asigurari Prudential din Marea Britanie si compania Prudential Financial din Statele Unite. ManuLife Financial, una dintre cele mai importante companii de asigurari din America de Nord, si grupul german Allianz au cerut si ele informatii cu privire la licitatia organizata de AIG.
Surse apropiate situatiei au declarat ca cei de la AIG le-au cerut partilor interesate sa liciteze pentru 49% din AIA, insa au precizat ca asiguratorul american ar putea accepta si oferte pentru preluarea intregii divizii. AIG ar putea, de asemenea, sa opteze pentru listarea in intregime a AIA in cazul in care nu reuseste sa obtina suficienti bani in schimbul vanzarii. Fiecare ofertant interesat va trebui sa dovedeasca ca detine suficient capital pentru a finanta achizitia, fapt care a devenit din ce in ce mai dificil odata cu criza de pe piata creditelor. Cei de la AIG ar putea sa accepte si actiuni in schimbul vanzarii diviziei.
Marimea American International Assurance i-ar putea obliga pe potentialii cumparatori sa formeze un consortiu si sa imparta AIA intre ei. Astfel ca lista de ofertanti s-ar putea modifica odata ce licitatia inainteaza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO