Business Internaţional

Alarmă verde: Anul 2012 este primul din ultima decadă în care investiţiile în energie regenerabilă au scăzut la nivel mondial

Alarmă verde: Anul 2012 este primul din ultima decadă...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.12.2012, 18:07 637

Anul acesta este primul din ultima decadă în care investiţiile în energia verde au scăzut, printre cauze numărându-se reducerea subvenţiilor acordate industriei de profil în SUA şi Europa, două dintre cele mai mari pieţe de energie regenerabilă, scrie Financial Times.

Companiile, investitorii şi guvernele au cheltuit, probabil, cu 10% mai mai puţin cu energia din surse regenerabile anul acesta decât în 2011, potrivit datelor analiştilor de la Bloomberg New Energy Finance, care vor publica curând rezulatele analizelor privind evoluţiile din acest an.

În pofida crizelor financiare globale şi a celei curente din zona euro, investiţiile din industria verde au crescut an de an începând cu 2004, când s-au situat la 54 miliarde de dolari. Anul trecut, aceste cheltuieli s-au cifrat la 280 miliarde de dolari. Capacitatea de producţie instalată s-a majorat, de asemenea, de la 50 GW la 307 GW.

Pe lângă reducerea subvenţiilor destinate industriei profil, regresul reflectă o serie de falimente, precum cel al producătorului american de baterii A123 Systems şi problemele de la reţele, care au încetinit creşterea în China.

De asemenea, preţurile s-au prăbuşit pe cea mai mare piaţă de carbon a lumii, Europa, care are un sistem de comercializare a drepturilor de a emite noxe, ceea ce a eliminat nevoia de a investi în energie regenerabilă. Totodată, revoluţia gazului de şist din SUA a ieftinit substanţial gazele naturale pentru cel mai mare consumator de energie la nivel mondial.

Dar regresul industriei energiei regenerabile nu va fi unul de durată, deoarece vor veni cheltuieli mai mari pe pieţe precum cele din America de Sud şi Orientul Mijlociu. În plus, Japonia, ţară săracă în resurse convenţionale, renunţă treptat la energia atomică. Un alt factor de sprijin este ieftinirea echipamentelor. Preţul modulelor solare s-a redus cu 75% în ultimii patru ani, iar cel al turbinelor eoliene a scăzut cu 25% în ultimii trei ani. Aceasta înseamnă că se va putea instala mai mult cu investiţii mai mici. Apoi, multe state au stabilite ţinte pentru energia regenerabilă, iar trendul care se generalizează în sociatăţile dezvoltate este de a lupta cu încălzirea globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO