Business Internaţional

Foamea de energie creează coloşi: Top 10 cele mai scumpe proiecte energetice din istorie. Galerie FOTO

Locul 1 - Kashagan (Kazahstan), 116 miliarde de dolari

Top 10 cele mai scumpe proiecte energetice din istorie

Autor: Roxana Petrescu

11.12.2012, 12:22 3630

Foamea de energie de azi face ca multe proiecte considerate în trecut uriaşe să pară nişte pitici, scrie CNN Money. De exemplu, barajul Hoover (SUA), care timp de peste 20 de ani a fost cea mai mare constructie de acest tip din lume, a costat 49 de milioane de dolari în 1936. Ajustate cu inflaţia, azi costurile ar însemna numai 825 de milioane de dolari.

 

Locul 10 - Barajul Trei Defileuri (China), 28 de miliarde de dolari

 

Estimările privind consturile acestui proiect variază destul de mult, dar cel mai probabil aceasta este cea mai scumpă hidrocentrală construită vreodată. Ideea de a crea un baraj pe râul Yangtze datează de mai bine de 70 de ani, dar abia în 1992 guvernul chinez a aprobat proiectul. Barajul a creat multe controverse, mai ales în contextul în care un milion de oameni au fost relocaţi.

 

Locul 9 - GNLG (Australia), 30 de miliarde de dolari

 

Acest proiect ia gazele naturale captate în straturile de cărbuni şi îl transportă 260 de mile mai departe către o insulă din nord-estul oraşului Gladstone. De aici gazul este lichefiat, încarcat în metaniere şi exportat.

 

Locul 8 - Kearl (Canada), 33 de miliarde de dolari

 

Este cel mai mare proiect care se află în construcţie pentru extragerea petrolului din nisipuri. Unitatea va separa petrolul de nisip iar substanţa obţinută va fi prelucrată astfel încât să rezulte ţiţei curat. Pentru a extrage petrolul din nisipuri este nevoie de cantităţi enorme de apă şi energie.

 

Locul 7 - Queensland Curtis LNG (Australia), 34 de miliarde de dolari

 

Acesta este un alt proiect care vizează extragerea gazelor naturale din straturile de cărbune din nord-estul Australiei. Gazul ar trebui să ajungă din 2014 în pieşe precum China, Japonia, Singapore sau Chile.

 

Locul 6 - Wheatstone (Australia), 35 de miliarde de dolari

 

Australia este prezentă în acest top al proiectelor energetice gigant cu încă o investiţie într-un terminal de gaz natural lichefiat. Americanii de la Chevron deţin 64% din acest proiect.

 

Locul 5 - Australia Pacific LNG (Australia), 37 de miliarde de dolari

 

Proiectul Australia Pacific va extrage gazul natural din straturile de cărbune din nord-estul ţării. Chinezii de la Sinopec deja au fost de acord să cumpere o parte din producţie de gaze pentru următorii 20 de ani.

 

Locul 4 - Bovanenkovskoye (Rusia), 41 de miliarde de dolari

 

Acesta zăcământ arctic ar avea rezerve de 173 de trilioane de metri cubi de gaze naturale. Gazprom a fost obligat să construiască o cale ferată de 355 de mile pentru a aduce la faţă locului materialele de construcţie necesare şi o conductă şi mai lungă pentru a transporta gazele.

 

Locul 3 - Ichthys (Australia), 43 de miliarde de dolari

 

Japonezii de la Inpex sunt operatorii acestui proiect de gaze naturale amplasat pe costa de nord-vest a Australiei. Gazele naturale sunt aduse la ţărm printr-o conductă subacvatică de 550 de mile. La ţărm gazul este lichefiat.

 

Locul 2 - Gorgon (Australia), 57 de miliarde de dolari

 

Gorgon este cel mai mare proiect de gaze din istoria Australiei şi unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip din lume. Americanii de la Chevron sunt liderii consorţiului. Producţia ar putea începe în 2014.

 

Locul 1 - Kashagan (Kazahstan), 116 miliarde de dolari

 

Kashagan este una dintre cele mai mari descoperiri de petrol din ultimii 40 de ani. Zăcământul se află în partea nordică a Mării Caspice ceea ce tranformă întregul proiect într-o provocare logistică. Condiţiile meteo sunt o altă problemă în contextul în care nordul Mării Caspice este îngheţat jumătate din an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO