Business Internaţional

Alegeri inedite în Franţa. Socialiştii îşi aleg candidatul pentru prezidenţiale într-un scrutin la care participă toţi francezii. Taxa de participare: un euro

Alegeri inedite în Franţa. Socialiştii îşi aleg candidatul pentru prezidenţiale într-un scrutin la care participă toţi francezii. Taxa de participare: un euro

De sus în jos şi de la stânga la dreapta: Segolene Royal, Francois Hollande, Martine Aubry, Jean-Michel Baylet, Manuel Valls, Arnaud Montebourg.

Autor: Iulian Anghel

09.10.2011, 12:46 337

Un "scrutin" inedit şi istoric în aceeaşi vreme, a început astăzi în Franţa, în cadrul căruia cel mai puternic partid francez, Partidul Socialist, îşi va desemna candidatul pentru alegerile prezindenţiale de anul viitor care îl va înfrunta pe preferatul dreptei, Nicolas Sarkozy.

Ineditul constă în faptul că toţi francezii cu drept de vot şi nu doar membrii Partidului Socialist pot participa la scrutin în aceste "alegeri primare", în schimbul unei sume de 1 euro (minimum) menită să acopere costurile de organizare.

Francezii vor avea de ales între şase candidaţi, iar duminica viitoare, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, va fi desemnat, dintre primii doi competitori ajunşi în frunte, candidatul care îl va înfrunta în alegeri pe Nicolas Sarkozy.

De câteva săptămâni, presa din Franţa relatează pas cu pas înfruntările interne dintre candidaţii Partidului Socialist, acesta fiind un semn foarte bun pentru stânga franceză. Mai precis, după ce au fost priviţi cu îngăduinţă, dacă nu cu umor, opinia publică a început să fie atentă la ce spun socialiştii. De altminteri, cele trei dezbateri între candidaţi au fost transmise de media naţionale, iar socialiştii şi-au făcut o publicitate extraordinară pentru că oamenii au început să-şi aplece urechea la ce spun ei şi la soluţiile pe care le propun. Aşa că "jocul" socialiştilor este luat foarte în serios în ultima vreme. De altminteri, dreapta, care are deja un candidat în persoana actualului preşedinte, ia în calcul un proces asemănător, la alegerile de peste şase ani.

La ultimele alegeri prezidenţiale, candidatul stângii a fost ales de membrii de partid, aşa cum se întâmplă în Statele Unite. Acum socialiştii au făcut încă un pas şi toţi francezii se pot prezenta la urne (sunt mii de secţii deschise în toată ţara). Cei care se prezintă la urne trebuie să plătească un euro pentru costurile de organizare, şi trebuie să semneze o hârtie prin care îşi declară susţinerea pentru valorile stângii. Acesta este doar un exerciţiu pentru că toate documentele vor fi arse după închiderea urnelor, drept urmare identitatea "doctrinară" se pierde odată cu votul.

În această duminică, se confruntă şase candidaţi: Ségolène Royal, care a pierdut în 2007 în faţa lui Sarkozy, Francois Holland, fostul partener de viaţă al lui Ségolène Royal care este preferatul sondajelor, Martine Aubry, o femeie puternică, lideră a socialiştilor francezi, Manuel Valls, Arnaud Montebourg şi Jean-Michel Baylet (acesta este reprezentantul Partidului Radical de Stânga, aliat al socialiştilor)

Socialiştii se aşteaptă ca la acest "scrutin cetăţenesc" care costă aproximativ 4 mil. euro (de aici şi "taxa" de participare) să vină câteva milioane de francezi (iniţial îşi fixaseră drept ţintă un milion de participanţi, număr simbolic, fără relevanţă).

Problema socialiştilor este că, putând participa toţi francezii care doresc şi au drept de vot, rezultatul s-ar putea să fie neaşteptat - de pildă să se prezinte la vot mulţi "adversari" care să voteze ce le trece prin cap şi, astfel, un candidat bine plasat în ochii electoratului să aibă probleme.

Dar o participare masivă, aşa cum speră socialiştii, ar reduce un astfel de risc, pentru că este de presupus că simpatizanaţii partidului nu vor sta nici ei în case.

Institutele de sondare a opiniei publice nu fac obişnuitele sondaje, din cauza acestor necunoscute.

Politologul Pierre Brechon explică pentru Le Monde în ce constă dificultatea acestui scrutin: nu dispune de nicio referinţă, nu poate fi judecat după un precedent.

Analiştii cred că cel mai important aspect va consta tocmai în rata de participare: dacă ea va fi majoră, ar însemna un punct de cotitură în abordarea politică, o reîntoarcere a interesului cetăţenilor spre procesul politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO