Business Internaţional

Amenintarea cu razboiul duce petrolul si aurul la preturi record

07.01.2003, 00:00 20

Petrolul s-a mentinut ieri la cel mai mare pret din ultimii doi ani, de peste 33 de dolari pe baril, iar aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, respectiv de 353,75 de dolari pe uncie, pe fondul temerilor privind iminenta declansare a razboiului impotriva Irakului, relateaza agentiile internationale de presa.
Situatia tensionata din Orientul Mijlociu si greva din Venezuela, care a diminuat considerabil rezervele de combustibil din Statele Unite, au mentinut barilul de petrolul peste valoarea de 33 de dolari.
La sfarsitul saptamanii trecute, principalii exportatori de titei din lume - Rusia si Arabia Saudita - si-au luat angajamentul ca vor interveni pentru a restabili situatia pe piata. Anuntul a determinat scaderea pretului de la un maximum de 33,65 de dolari pe baril la 33,04 dolari pe baril.
Aurul a crescut cu 28% fata de inceputul anului 2002, devenind unul dintre activele cu cea mai buna performanta in timpul perioadei actuale de mare incertitudine a investitiilor.
"Pretul aurului se va mentine ridicat atata timp cat vor dura tensiunile politice dintre Statele Unite pe de o parte si Irakul si Coreea de Nord pe de alta parte", a spus James More, analist pe metale pretioase la TheBullionDesk.com.
Datele economice optimiste privind activitatea industriala din Statele Unite si anuntul privind lansarea unui nou program economic, in cursul acestei saptamani, au restabilit totusi increderea investitorilor in redresarea celei mai mari economii din lume.
"Pietele s-au acomodat cu perspectiva unui eventual conflict militar dintre Statele Unite si Irak, iar stimulentele puternice pe care le ofera autoritatile americane si europene ar putea impulsiona sectorul de consum, cresterea economica si redresarea corporatista", a apreciat analistul Michael Wilson, de la firma de investitii Ausbil Dexia din Australia.
In acelasi timp, bursele din Tokyo au inregistrat o ascensiune semnificativa, in tandem cu evolutia de pe pietele americane. Indicele Nikkei a avansat cu 1,57%, in prima sedinta bursiera din acest an, pana la 8.713,33 de puncte.
Pe ansamblu, toate pietele din statele asiatice au consemnat o evolutie pozitiva.
Venezuela a esuat din nou pentru a zecea zi sa creasca productia de petrol din cauza grevistilor care cer demisia presedintelui Hugo Chavez care au intrerupt incarcarea tancurilor petroliere.
Productia de petrol din Venezuela, care este cel de-al patrulea furnizor de petrol al Statelor Unite, a ramas neschimbata din 28 decembrie la 600.000 de barili pe zi, adica o cincime din productia de dinainte de inceperea grevei. Sectorul petrolier furnizeaza in jur de jumatate din veniturile bugetare ale statului Venezuela.
Una dintre cauzele grevei este data si de politica lui Chavez de crestere a controlului de stat asupra sectorului privat. Chavez, al carui mandat expira in 2006, a ignorat cererile de demisie din partea grevistilor si a amenintat ca va stopa greva. El a anuntat saptamana trecuta ca Venezuela isi va relua productia de petrol la intreaga capacitate pana la mijlocul lunii februarie.
Analistii sunt de parere ca daca greva va lua sfarsit va fi nevoie de cel putin cateva luni pentru ca productia sa ajunga din nou la capacitatea maxima.

Dolarul continua sa scada
Dolarul a scazut ieri fata de euro si yen dupa ce inspectorii Natiunilor Unite si-au intensificat cercetarile pentru descoperirea de arme interzise din Irak, accentuand temerile legate de un posibil razboi care ar determina investitorii sa-si reduca drastic achizitiile de active americane.
Cursul dolarului s-a mentinut la cel mai slab nivel din ultimii trei ani fata de euro. Paritatea dintre principalele doua monede era ieri de 1,043 dolari pentru un euro, dupa un varf de 1,05 dolari pe unitate, consemnat in cursul saptamanii trecute.
Dolarul s-a depreciat si fata de yenul japonez la 119,38 yeni, fata de 119,82, vineri. Pe intregul an 2002, dolarul a scazut fata de euro cu 15%, iar fata de yen cu 9,7%.
Declansarea unei razboi impotriva Irakului ar putea reduce apetitul investitorilor pentru plasamente externe, sunt de parere analistii.
Un razboi "ar insemna ca nu vor mai fi intrari de capital strain care sa finanteze deficitul de cont curent, ceea ce ar duce la o depreciere a dolarului pana la 1,08 dolari pe euro pana la finele lunii martie", a declarat Derek Halpenny, un expert in valute la bank of Tokyo Mitsubishi. El crede ca trendul descendent al dolarului va continua si luna viitoare.
Declinul dolarului ar putea fi insa atenuat de lansarea unui program de relaxare fiscala anuntat astazi de presedintele Bush care presupune printre altele reducerea sau chiar eliminrea taxelor pe dividende. Masura ar putea sa duca la cresterea preturilor actiunilor, stimuland si cererea pentru dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO