Business Internaţional

Ameninţările nord-coreene leagănă pieţele între câştig şi pierdere, iar bursele şi pieţele valutare nu par să aibă vreo direcţie

Ameninţările nord-coreene leagănă pieţele între...

Autor: Ştefan Stan

26.09.2017, 11:38 301

Pieţele au încercat să se stabilizeze după ce investitorii au început să se sperie de ameninţările de război din Coreea de Nord, dar şi de politicile băncilor centrale, care par să se adapteze la noile realităţi economice din piaţa petrolului, dar şi la alegerile din Germania. Euro s-a slăbit în condiţiile în care acţiunil europene s-au mişcat, în timp ce activele sigure, precum aurul, s-au apreciat.

Metalele preţioase şi francul s-au pregătit pentru o serie de câştiguri,iar pieţele emergente se îndreaptă spere a patra zi de pierderi. Pieţele de capital din Europa par fără direcţie, în condiţiile în care SUA continuă să urmărească o soluţionare diplomatică a crizei din Coreea de Nord.  

Pieţele par să fi oscilat între ipostaze averse la risc şi dornice de a-şi asuma astfel de riscuri încă din luna august. Acţiunile au început să se depărteze de recordurile recente în condiţiile ameninţărilor geopolitice tot mai acute.

Pe lângă geopolitică, săptămâna aceasta am putea primi mai multe indicii legate de calea în care se îndreaptă politica monetară  şi soarta programelor de stimulare economică.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,20% în timp ce DAX din Frankfurt a scăzut cu 0,11%. În Franţa bursa a înregistrat o creştere uşoară, de 0,3%, indicele CAC rămânând neutru în faţa ameninţărilor din Coreea de Nord. La nivel european, indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,03%.

Euro a pierdut teren în faţa dolarului, însă pieţele continuă să penduleze puternic între câştig şi pierdere. La 11:30, euro era cotat la 1,1812 dolari, în scădere cu 0,32%. Yen-ul de asemenea a pierdut teren, fiind în scădere cu 0,04%, la o cotaţie de 111,69. Lira sterlină a câştigat 0,08% în raport cu dolarul, la o cotaţie de 1,3480

La Bucureşti, în şedinţa interbancară de tranzacţionare pe piaţa valutară, euro era cotat la 4,5967, în timp ce un dolar era 3,8881. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO