Business Internaţional

Americanii de la GE renunţă la fundaţia pe care şi-a construit businessul din Ungaria

Americanii de la GE renunţă la fundaţia pe care şi-a...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.06.2017, 00:00 342

GE a demarat discuţii pentru vânzarea în totalitate a operaţiunilor de iluminat, mutare care ar afecta o mare parte din fabricile grupului din Ungaria şi jumătate din personalul de acolo, scrie agenţia maghiară de presă MTI, care citează o informare făcută lor de GE. Sub conducerea de două decenii a legendarului CEO Jack Welch, General Electric a crescut dintr-un producător de 13 mld. dolari de becuri şi electrocasnice în 1981 într-un conglomerat industrial de 480 de miliarde de dolari în 2000.

Cu producţia de becuri GE a intrat în Ungaria la sfârşitul anului 1989, anul căderii regimului comunist, cumpărând o participaţie la producătorul local de becuri Tungsram şi deschizând astfel porţile globalizării pentru noua economie de piaţă. Cea mai mare parte a producţiei era destinată exportului. MTI scrie că preşedintele-CEO al GE Lighting  Bill Lacey şi-a informat recent printr-o scrisoare personalul din Ungaria că au început discuţiile oficiale pentru vânzarea afacerii, care ar putea fi dezmembrată pentru a fi mai uşor de vândut. Kinga Kalocsai, directorul de comunicaţii al GE Lighting pentru regiune, a explicat că planurile de vânzare au ca scop „optimizarea portofoliului şi concentrarea pe principalele activităţi industriale digitale“. Prin vânzarea operaţiunilor de iluminare, GE renunţă la platforma pe care şi-a construit business-ul în Ungaria.

Potrivit site-ului companiei, GE are în Ungaria 12 fabrici de producţie, trei sedii de business regionale, cinci centre de tehnologie şi un centru global de operaţiuni. Operaţiunile de acolo variază de la turbine pe gaze la tehnologie de purificare a apei prin ultrafibre la tehnologie LED şi software pentru internet industrial. GE are 10.000 de asociaţi în Ungaria, dintre care 9.000 lucrează în bazele industriale. În 2015, GE avea cinci fabrici de becuri în Ungaria şi 13.500 de angajaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO