Business Internaţional

Americanii erau obisnuiti sa cheltuie 99% din venituri, dar acum invata sa traiasca pe bani mai putini

02.12.2008, 16:08 13

Un lucru rau nu vine niciodata singur si se pare ca, desi primul fior al crizei financiare abia a trecut, americanii nu pot inca sa stea linistiti gandindu-se ca vor veni vremuri mai bune.

Panica de pe Wall Street s-a mai calmat in ultimele cateva saptamani, iar bancile au devenit mai putin reticente la ideea de a face imprumuturi. Insa in saptamanile care au trecut de la inceperea crizei din sistemul financiar american, cele mai multe familii din SUA nu s-au linistit, ba chiar si-au creat un adevarat sistem de supravietuire, scrie International Herald Tribune.
Brusc societatea americana caracterizata de consumerism a inceput sa consume mult mai putin decat inainte. Cifrele care reies din analizele din prezent sunt incredibile. Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 32% in trimestrul trei. Rata consumului pare sa intre in scadere anul viitor pentru prima data din 1980, iar amploarea acestui declin ar putea fi probabil cea mai mare inregistrata din 1942 pana in prezent.
Situatia de pe Wall Street pare sa nu mai fie chiar atat de critica, insa increderea scazuta a consumatorilor a devenit principala problema a economiei americane. Nimeni nu pune la indoiala faptul ca familiile din Statele Unite trebuie sa faca economii mai mari decat in ultimii 20 de ani. Insa daca toti acesti oameni isi schimba comportamentul de consum atat de brusc, acest lucru ar putea cauza efecte dezastroase in ceea ce priveste evolutia economica a tarii.
Dealerul american de electronice Circuit City a completat deja documentele de intrare in faliment, in timp ce General Motors a anuntat ca se afla in pericol de a ramane fara bani. Daca declinul in ceea ce priveste consumul continua sa se accentueze, exista pericolul ca economia SUA sa intre intr-un cerc vicios in care reducerile de cheltuieli si concedierile se vor cauza reciproc.
"Este o perioada dificila", a declarat Liz Allen, in varsta de 29 de ani, studenta la o scoala de asistente in Atlanta, catre unul dintre reporterii care au strabatut America pentru a-i intreba pe oameni ce parere au despre situatia economica din prezent. "Temerile mari fac ca economia sa mearga si mai prost. Daca oamenii se ingrijoreaza prea mult, nu vor mai cheltui prea multi bani. Deja acest lucru se intampla, cred, in prezent."
Nu este sigur ca cineva, inclusiv Barack Obama si administratia prezidentiala pe care o va aduce la conducere, ar putea face ceva care sa duca la calmarea temerilor actuale. Obama a cerut aplicarea unui pachet legislativ care sa stimuleze economia si care sa determine o mica parte dintre consumatori sa revina la vechile obiceiuri.
El si consilierii sai vor incerca, in acelasi timp, sa creasca increderea consumatorilor actionand mult mai competent, mai calm si mai dur decat in timpul administratiei Bush. Toate acestea ar trebui sa faca lucrurile sa se mai calmeze.
Insa planul de salvare despre care se vorbeste ar putea spori cheltuielile guvernamentale cu doar 150 de miliarde de dolari (119,9 mld. euro).
Diferenta dintre un an cu un consum ridicat si unul in care consumul a fost extrem de scazut este insa de 400 de miliarde de dolari (319,7 mld. euro).
Anul 2009 s-ar putea dovedi cu adevarat unul prost in ceea ce priveste consumul. Consumatorul american, desi era odata cel caruia ii revenea o mare parte din productia economiei mondiale, ar putea ramane in cele din urma fara bani.
Toata lumea a mai auzit cu siguranta aceste avertizari in ceea ce priveste evolutia economiei americane. De ani de zile, jurnalistii si alte persoane interesate de economie au prezis aparitia unui declin important cu privire la consum, insa acest lucru nu s-a intamplat.
"Niciodata sa nu subestimati consumatorul american", era o expresie bine-cunoscuta pe Wall Street.
Ca majoritatea expresiilor insa, si cea de mai sus are ceva adevar in ea.
Chiar inainte de aparitia boom-ului economic din sectorul imobiliar din Statele Unite, consumul reprezenta o parte mai importanta din economia americana decat, sa spunem, in economia Germaniei sau a Frantei.
Americanilor le place sa cumpere lucruri si, in acelasi timp, nu au tendinta de a fi pesimisti pe termen lung.
Andrew Kohut, presedintele Pew Research Center, a observat ca ultimele sondaje de opinie pe care le-a realizat centrul de cercetare pe care il conduce au aratat cresterea importanta a numarului de persoane care intentioneaza sa isi reduca cheltuielile, insa si o crestere la fel de clara a numarului celor care se asteapta ca economia SUA sa se afle intr-o situatie mai buna anul viitor.
"Ceea ce are de partea ei economia americana este optimismul instinctiv al publicului. Americanii incep sa gandeasca pozitiv cat ai zice peste", a afirmat Kohut.
Este posibil ca pretul in scadere al petrolului sau victoria lui Obama ii va face pe americani sa isi iasa din amorteala, a spus presedintele Pew Research Center. Un sondaj recent al Gallup a aratat ca increderea consumatorilor din SUA a inregistrat o usoara crestere imediat dupa alegerile prezidentiale. Daca luam in calcul istoria recenta a tarii, este destul de usor sa ne imaginam ca trendul va continua si ca nivelul consumului va reveni curand in limite normale. Totusi, daca ceea ce s-a intamplat in ultimul an a dovedit ceva, este aceea ca nu ar trebui sa presupunem niciodata faptul ca daca ceva nu s-a intamplat inca, nu va avea niciodata loc. Situatiile economice care indica o posibila criza pot fi puse la indoiala, chiar daca concluziile sunt cat se poate de negative dupa ce problemele incep sa apara.
In momentul de fata, realitatile economice nu fac decat sa indice aparitia unei recesiuni profunde in ceea ce priveste cheltuielile consumatorilor. Primele astfel de indicii pot fi regasite cu usurinta pe piata locurilor de munca. "Piata muncii pare sa se afle intr-o stare chiar mai proasta decat pe timpul recesiunilor economice de la inceputul anilor 1990 sau din 2000", afirma Lawrence Katz, profesor universitar la Harvard si fost economist-sef la Departamentul de Munca al SUA. Rata somajului este mai ridicata decat indica cifrele oficiale. Veniturile, care in cazul celor mai multor familii abia au tinut ritmul cu rata inflatiei in ultimii zece ani, sunt acum in scadere.
Veniturile pe care reusesc sa le obtina familiile obisnuite din SUA vor continua in majoritate sa creasca anul viitor, deoarece populatia se afla in crestere, iar platile care provin din surse guvernamentale (precum banii de care beneficiaza somerii) vor fi mai ridicate. Insa veniturile reale totale vor avea o rata de crestere mai scazuta decat pana acum, cel mai probabil cu 1%.
Intrebarea care se pune insa este cat de mult vor cheltui oamenii din veniturile pe care le obtin? De mai multe decade - din anii '50 pana in anii '80 - americanii si-au cheltuit in medie mai mult de 91% din veniturile proprii, reusind sa economiseasca doar o mica parte.
In ultimii ani, ei au cheltuit aproape 99% si au economisit doar 1% in medie din banii castigati.
Fenomenul nu mai poate insa continua. Pe de o parte, oamenii trebuie sa isi plateasca datoriile si sa isi asigure banii pentru fondurile de pensie. Pe de alta parte, psihologia in ceea ce priveste cheltuielile si economiile s-ar putea schimba. Americanii vor realiza probabil ca nu se pot baza pur si simplu pe preturile in crestere ale locuintelor sau actiunilor pe care le detin pentru a scoate profit.
Daca presupunem ca Obama s-ar hotari sa urmeze exemplul dat de Bush in discursul sau in care ii indemna pe americani sa isi mareasca cheltuielile in spirit patriotic, iar acest lucru cu siguranta nu se va intampla, gestul presedintelui nou-ales nu va avea acelasi impact. Americanii nu mai sunt la fel de nesabuiti ca in 2001, cand Bush si-a tinut discursul.
Economistii incearca in prezent sa estimeze cat de repede vor incepe americanii sa faca din nou economii, insa nu fac in esenta decat sa ghiceasca. Asemanarea istorica nu le este de niciun folos. O rata a economisirii de aproximativ 3% sau chiar mai mult ar putea parea rezonabila si este in acord cu ceea ce prevad anumiti analisti.
 
Strang cureaua
 
  • Consumatorul american, desi era odata cel caruia ii revenea o mare parte din productia economiei mondiale, ar putea ramane in cele din urma fara bani.
  • Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 32% in trimestrul trei.
  • Rata consumului pare sa intre in scadere anul viitor pentru prima data din 1980.
  • Este posibil ca pretul in scadere al petrolului sau victoria lui Obama ii va face pe americani sa isi iasa din amorteala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO