Business Internaţional

Americanii se antrenează pentru cumpărături: "Vinerea Neagră" l-ar putea aduce pe Moş Crăciun mai devreme pe Wall Street

Autor: Radu Racu

22.11.2010, 14:49 65

Sezonul de cumpărături de iarnă din SUA debutează vinerea aceasta, perioadă care ar putea accelera creşterea indicilor bursieri de pe Wall Street, în condiţiile în care creşterea consumului ar alimenta avansul economic al ţării iar pieţele sunt molipisite deja de un uşor optimism venit pe fondul pachetului financiar internaţional la care va apela Irlanda, scrie Reuters.

Volumul de tranzacţionare de pe bursa mericană va fi subţiat săptămâna aceasta de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei, însă atenţia investitorilor va fi concentrată pe ziua de vineri. Vânzările din retail din "Black Friday "(detalii aici), un indicator pentru cum va evolua consumul de sărbători, ar putea aduce o creştere accentuată pe indicii bursieri dacă vor fi conforme cu aşteptările analiştilor.

"Vânzările de sărbători sunt cel mai important catalizator pentru bursă în această perioadă", spune Chris Burba, de la Standard&Poor's, în New York.

Retailerii sunt optimişti însă investitorii vor să vadă dovezi economice care să susţină prognozele, în situaţia în care un şomaj record de 9,6% atârnă ca o piatră de moară la gâtul economiei.

"Vinerea Neagră" este prima zi după sărbătoarea Zilei Recunoştinţei (aniversată în ultima zi de joi a lunii noiembrie), care marchează debutul zezonului de cumpărături de iarnă din SUA. Deşi nu a deţinut decât în doi ani supremaţia în topul zilelor cu cele mai mari vânzări de-a lungul anului, Vinerea Neagră este un indicator important pentru evoluţia sezonului de cumpărături.

Există mai multe speculaţii privind originile numelui, însă cea mai întâlnită este modul de înscriere a datelor contabile în balanţele financiare ale retailerilor. La începutul anilor '80 se considera că magazine înregistrează pierderi în majoritatea anului, trecute în evidenţa contabilă cu culoarea roşie, până după Ziua Recunoştinţei, când înregistrau profituri uriaşe, consemnate cu cerneală neagră.

În ultimii ani, se observă o tot mai mare popularitate a cumpărăturilor online, astfel că a apărut în peisaj şi aşa numita "Lune Neagră". Prima zi de Luni de după Ziua Recunoştinţei, Black Monday, sau Cyber Monday (detalii aici), este un regal dedicat promoţiilor şi reducerilor exclusiv online. Acestea nu sunt nici atât de numeroase, nici atât de impresionante ca cele oferite în precedenta Vineri, însă datorită comodităţii de a cumpăra online, devine din ce în ce mai cunoscută de la an la an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO