Business Internaţional

Aroganţă de bancher: vinovat pentru falimentul gigantului financiar Lehman Brothers este statul

Aroganţă de bancher: vinovat pentru falimentul gigantului financiar Lehman Brothers este statul

Richard Fuld, fostul şef al Lehman Brothers

Autor: Cristina Rosca

02.09.2010, 23:10 14

Fostul director executiv al băncii de investiţii LehmanBrothers, intrată în faliment în toamna lui 2008, consideră căprincipalul vinovat pentru cel mai mare colaps din istoriacorporatistă a SUA este statul. Motivul: nu a sărit în ajutorulfirmei.

"Eu personal nu am anticipat gravitatea şi violenţa crizei" seapără Richard Fuld, scrie The Guardian. Fostul director executiv alLehman s-a menţinut ferm pe poziţie şi a apărat vehement modul încare a condus fostul colos de pe Wall Street, afirmând în faţa uneicomisii a Congresului că falimentul din 2008 a fost cauzat înprincipal de zvonurile false privind o criză de solvabilitate,forţe incontrolabile din piaţă şi de refuzul autorităţiloramericane de a veni în ajutor.

Fuld, care s-a prezentat în faţa Comisiei Americane Responsabilepentru Investigarea Crizei Financiare (FCIC), nu a fost dispus săîşi asume decât o mică parte din vina pentru implozia băncii, carea trimis pieţele financiare în cea mai gravă criză de după celde-al Doilea Război Mondial.

"Este evident că am făcut greşeli", a spus Fuld, recunoscând căLehman avea prea multe active toxice în bilanţul său şi capitalinsuficient. El a completat însă că aceste probleme fuseserăsoluţionate înainte de faliment, deoarece banca strânsese 3,8 mld.dolari (3 mld. euro) de pe pieţele financiare şi reuşise să "reducăriscul" înstrăinând 50% dintre investiţiile fără potenţial lavânzare. Fuld a pretins că în momentul falimentului banca nu aveaun "deficit de capital" de 30-60 mld. dolari, aşa cum s-avehiculat, ci din contră, în ultimele zile balanţa era pozitivă,fiind pe plus cu 26,7 mld. dolari (20,88 mld. euro).

"Am reacţionat corect de fiecare dată? Cu siguranţă nu", a spusFuld. "Eu însumi nu am estimat corect violenţa şi gravitateacrizei. Nu am întrezărit pericolul de contagiune. Cred că am luatdeciziile nepotrivite la momentul nepotrivit în ceea ce priveşteactivele pe care le-am cumpărat şi afacerile pe care le-amsusţinut. Mi-ar plăcea să pot să mă întorc în timp şi să schimbasta? Da." Cu toate acestea, Fuld a declarat în faţa comisiei că arfi avut nevoie de "un glob de cristal" pentru a şti să adoptemăsuri mai radicale - precum retragerea Lehman din afacerileipotecare periculoase înainte de implozie.

În mod repetat el a acuzat guvernul american, insitând că Fed,banca centrală a SUA, a refuzat accesul Lehman la "facilitatea dediscount", care oferea bani ieftini pe Wall Street.

Poreclit "Gorila" din cauza stilului tăios, Fuld a condus timpde 14 ani Lehman, până în momentul în care aceasta a intrat înfaliment. După acest "incident" el s-a menţinut departe de ochiipublicului, punând bazele unei mici companii de consilierefinanciară, Matrix Advisors. O bună parte din timpul său şi l-apetrecut la o fermă din apropierea staţiunii de schi Sun Valley dinIdaho.

Creată de administraţia Obama, FCIC are rolul de a investigafactorii ce au stat la baza crizei financiare. Comisia trebuie săofere un raport detaliat Congresului în luna decembrie. Până înprezent au fost investigaţi o serie de jucători cheie, precum şefiiBear Stearns, Goldman Sachs şi JP Morgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO