Business Internaţional

Atena cheltuie 30 milioane de euro pentru a găzdui competiţia sportivă Formula1

Atena cheltuie 30 milioane de euro pentru a găzdui competiţia sportivă Formula1

Foto: Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

07.10.2012, 12:32 356

Grecia pare să nu-şi fi învăţat lecţia de la Jocurile Olimpice din 2004, unde cele nouă miliarde de euro cheltuite au aruncat ţara într-o prăpastie financiară.

Guvernul grec mizează acum pe o altă competiţie sportivă în vederea stimulării pieţei de muncă, scrie Le Figaro.

În timp ce estimările arată că datoria publică va ajunge la 327 miliarde de euro în acest an, aproape 170% din PIB-ul Greciei, guvernul de la Atena a alocat aproximativ 30 milioane de euro pentru organizarea Marelui Premiu de Formula 1, potrivit declaraţilor ministrului Dezvoltării Costis Hatzidakis, citat de Bloomberg.

La întrebarea ,,de ce ar cheltui Grecia o sumă atât de mare pentru organizarea Formulei 1, cunoscute fiind consecinţele negative ale Olimpiadei din 2004'', ministrul a declarat că investiţia va stimula economia elenă, datorită celor 5000 de locuri de muncă permanente şi 3000 temporare pe care le va genera.

Circuitul ce urmează a fi construit la Xalandritsa, în sud-estul ţării va permite derularea de curse precum cele de la campionatul mondial de motociclism şi de kart. Costul total al investiţiei se ridică la circa 94,6 milioane de euro, proiectul fiind finanţat de societatea privată Racetrack Patras.

Totuşi nu există certitudini cu privire la realizarea proiectului, de vreme ce se aşteaptă aprobarea Federaţiei Internaţionale de Automobile. Întrebat anul trecut de fezabilitatea unui astfel de proiect, cel mai important finanţator al Formulei 1 Bernie Ecclestone a cărui companie organizează cel de-a 20-lea Mare Premiu de Formula 1 s-a declarat în favoarea desfăşurării competiţiei în Grecia.

Este de aşteptat ca poporul grec să nu susţină intenţiile guvernului, având în vedere valul de proteste provocate de măsurile de austeritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO