Business Internaţional

Avans de 5,2% al economiei Turciei

03.04.2007, 19:58 10

Cresterea economica a Turciei a accelerat in ultimul trimestru al anului trecut cu 5,2 procente, marcand astfel cinci ani consecutivi de dezvoltare rapida.
Rata de crestere economica a Turciei a urcat de la un nivel de 4,8 procente in trimestrul trei al lui 2006 pana la 5,2% in ultimul trimestru, potrivit datelor furnizate de Institutul de statistica de la Ankara, citate de Bloomberg. Estimarile analistilor prevedeau o crestere de 4,2 procente, cresterea economica a Turciei depasind asteptarile.
In ultimii sase ani, economia turca a crescut in medie cu 6,8 procente, dupa ce in 2001 o criza financiara a inscris Turcia pe lista de programe de sprijin privind reducerea datoriilor si a inflatiei initiate de Fondul Monetar International (FMI). Ascensiunea economiei continua si dupa ce banca centrala a majorat dobanda de referinta de la 4,25% la 17,5%.
"Rata cumulativa de crestere a Produsului Intern Brut a atins 40% in ultimii cinci ani, marcand astfel cea mai lunga perioada de crestere constanta in istoria Turciei", a precizat Serhan Cevik, economist la banca Morgan Stanley, adaugand ca prevede in continuare o crestere robusta a economiei turce.
In 2007, economia Turciei a inregistrat un plus de 6,1 procente.
Exporturile au avansat in medie cu 19,8% in ultimul trimestru al anului trecut, comparabil cu un avans de 15,3 procente in trimestrul trei. Productia industriala a crescut cu 5,9 procente in acelasi interval, mai mult cu 0,1% fata de perioada anterioara.
"Performantele obtinute de exporturi au facut ca economia Turciei sa nu simta impactul produs de scaderea consumului. Activitatea economica va scadea in primul trimestru al lui 2007 din cauza consumului in scadere, conditionat de ratele ridicate ale dobanzilor", spune Ozgur Altug, economist la Raymand James Securities din Istanbul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO