Business Internaţional

Avertismentul unui analist de la cea mai puternică bancă elveţiană, UBS: „Cea mai mare îngrijorare ar fi destrămarea Uniunii Europene“: O furtună politică perfectă, hrănită cu frustrarea oamenilor, se apropie de Europa, iar acest lucru îi sperie pe investitori

Avertismentul unui analist de la cea mai puternică...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.11.2016, 20:00 974
Zona euro si Uniunea Euro­peană au rezistat până  acum unui deceniu de crize eco­nomice şi financiare, dar ce se întrevede la orizont nu are precedent în istoria lor: o furtună politică perfectă, care îşi trage energia din nemul­ţumirile şi frustrările oamenilor.

Oamenii au motive să fie frustraţi: bolile sistemului bancar italian pun în pericol econo­miile populaţiei şi au revenit discuţiile privind ieşirea Italiei din zona euro, iar în Franţa (nu doar în Marea Britanie) fondurile de pensii sunt sufocate de dobânzile mici. Votul pentru Brexit arată ce efecte poate avea nemulţu­mirea alegătorilor.

În decembrie în Italia va avea loc un referendum constituţional pentru care şi-a pus în joc poziţia premierul Mateo Renzi, iar în 2017 vor fi alegeri în Franţa, Germania şi Olanda. Aceste evenimente se numără printre cele mai mari riscuri pentru 2017, potrivit administratorilor de fonduri care au participat la ediţia de anul acesta a Summitului de Investiţii al Reuters. Aceştia au notat în special ascensiunea populismului de dreapta, care a determinat rezultatul referendumului privind Brexitul şi al alegerilor din SUA.    

„Pe mulţi dintre clienţii noştri îi îngri­jorează mai ales Europa“, spune Mark Haefele, analist la UBS Wealth Mana­gement. „Cea mai mare îngrijorare ar fi destrămarea Uniunii Europene dacă liderii acestor partide de dreapta cum ar fi Marine Le Pen din Franţa fac gălăgie că vor să scoată din zona euro o ţară mare cum este Franţa.“ Managerul de fonduri Hugh Hendry este pesimist, atrăgând atenţia că un număr în creştere de investitori fac pariuri luând în consi­derare restrângerea zonei euro.

Problemele din Eu­ropa nu vor rămâne doar în Europa. „Cel mai mare risc pentru eco­nomia globală este criza politică iminentă şi acută din Europa, pe care politica monetară nu o poate rezolva“, a explicat Hendry.

Philip Saunders, strateg la Investec Asset Management, crede că Italia, unde creşte popularitatea formaţiunilor anti­sistem precum Mişcarea Cinci Stele, reprezintă cel mai mare risc şi cea mai slabă verigă a lanţului european.

„Referendumul nu va fi evenimentul hotărâtor, dar va indica direcţia în care merg lucrurile“, a spus Saunders. Pentru Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank, riscurile pe care le aduce referen­du­mul din Italia fac din acest vot un eveniment politic mai important decât Brexitul.

„Acesta este cel mai mare risc politic pentru zona euro de anul acesta“, a spus el pentru CNBC. 

Reformele supuse referendumului au ca scop întărirea puterilor guvernului astfel încât propunerile legislative ale acestuia să devină mai uşor legi. Pieţele încep să simtă probleme: spreadul dintre yieldurile obliga­ţiunilor germane şi cele ale datoriilor italiene s-a lărgit la peste 1,6 puncte pro­centuale, cel mai ridicat nivel de când BCE a început să cumpere obligaţiuni, în martie 2015.

Cel mai pesimist scenariu pentru Italia prevede că înfrângerea lui Renzi va aduce o perioadă de instabilitate politică, notează The Wall Street Journal. Premierul îşi va respecta promisiunea şi va demisiona sau va fi forţat să intre într-o nouă coaliţie până la alegerile din 2018. Pieţele vor interpreta înfrângerea ca o dovadă că Roma este incapabilă să implementeze reforme, ceea ce pune sub semnul îndoielii capacitatea economiei Italiei de a creşte suficient de puternic pentru a pune pe baze sustenabile datoria uriaşă de 135% din PIB. Aceasta ar face investitorii şi mai reticenţi să ajute cu capital băncile italiene, forţându-le pe acestea să impună pierderi deţinătorilor de obligaţiuni, dintre care mulţi sunt oameni obişnuiţi. Frustrarea ar dezlănţui o puternică furtună politică care va aduce la conducerea ţării Mişcarea Cinci Stele, formaţiune profund eurosceptică.

Saunders, strategul de la Investec Asset Management, vede euro ajungând la paritate cu dolarul în 2017, tras în jos de incertitudinile politice şi de revenirea economică slabă. El se aşteaptă ca în SUA preşedintele ales Donald Trump să deschidă calea unui „răsfăţ“ fiscal.

Haefele de la UBS vede euro crescând în 2017, ceea ce reflectă aşteptările larg răspândite printre traderi că zona euro nu se va dezmembra anul viitor.

bogdan.cojocaru@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO