Business Internaţional

Banca rusă de stat Sberbank va cumpăra Volksbank International, cu excepţia subsidiarei din România

Autor: Vlad Popescu

15.07.2011, 10:03 149

Banca rusă de stat Sberbank vacumpăra Volksbank International (VBI) în baza unui memorandumîncheiat de cele două companii, însă operaţiunile din România aufost excluse din tranzacţie, potrivit unor comunicate transmise deinstituţiile de credit.

VBI înglobează operaţiunileVolksbank din afara Austriei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia,Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia şiHerţegovina.

Divizia din România are cea maimare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro lasfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro),Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliardeeuro).

Astfel, după excluderea divizieidin România, operaţiunile cumpărate de Sberbank au active totale de8,9 miliarde euro, 311 de sucursale şi circa 4.000 de angajaţi penouă pieţe, potrivit Bloomberg, care citează rezultatele financiareale băncii de la sfârşitul anului trecut.

La sfârşitul anului trecut,Volksbank avea 547 de sucursale, din care 236 în România. În primultrimestru al anului, Volksbank International a renunţat la încă 62de unităţi, ajungând la o reţea de 485. Numărul anagajaţilorVolksbank România se situa la sfârşitul anului la 1.373, dintotalul de 5.362 la nivelul grupului. Din cele 236 de sucursalecontrolate de Volksbank în România la sfârşitul anului trecut, 55erau în regim de franciză.

Sberbank, cea mai mare bancă dinRusia după active, a semnat joi un memorandum de înţelegere cuVolksbank care cuprinde "principalii termeni" ai achiziţionăriioperaţiunilor din Europa de Est ale grupului austriac, se spune încomunicatele celor două bănci.

Tranzacţia reprezintă cea mai mareachiziţie a unei bănci din Rusia în afara fostului blocsovietic.

Volksbank, Sberbank şi ceilalţiacţionari ai VBI, DZ Bank, WGZ Bank şi Groupe BPCE vor să încheietranzacţia până la sfârşitul acestui an, potrivitcomunicatelor.

Preţul de achiziţie nu a esteprecizat, însă surse apropiate discuţiilor au declarat recentpentru Bloomberg că Sberbank va plăti până la 700 milioaneeuro.

Sberbank, care controlează circajumătate din piaţa depozitelor retail din Rusia, vrea să-şi extindăprezenţa internaţională pentru a-şi diversifica sursele de venit.Creditorul, cu o vechime de 170 de ani, are operaţiuniinternaţionale doar în Belarus, Kazahstan şi Ucrania, care augenerat în primul trimestru al anului doar 2,3% din venituriletotale ale grupului.

Potrivit strategiei de dezvoltare,banca rusă vrea să dubleze până în 2014 contribuţia operaţiunilordin afara Rusiei la venituri.

Directorul general al Sberbank,German Gref, a declarat într-un interviu acordat în luna aprilie căobiectivul strategic al băncii este să concureze în Europa Centralăşi de Est cu grupuri precum Raiffeisen Bank International sauUniCredit.

În timp ce bănci precum UniCredit(Italia), Societe Generale (Franţa) sau Raiffeisen (Austria) au oprezenţă puternică în Rusia, instituţiile de credit locale nu s-auextins dincolo de ţările din fostul bloc sovietic.

Operaţiunile din România au avutanul trecut cele mai mari pierderi în cadrul VBI, de 31,4 milioaneeuro, din cauza creditelor neperformante. Singura divizieinternaţională care a mai înregistrat pierderi este cea dinUcraina, cu un rezultat negativ de 10,6 milioane euro în 2010, înurma deprecierii unor active.

Volksbank estimează căoperaţiunile din România ar putea reveni în acest an peprofit.

Totodată, grupul va continua săînchidă sucursale în România, proces început în 2010.

La începutul lunii iunie,vicepreşedintele Volksbank România Lucian Cojocaru declara căreţeaua de sucursale a Volksbank în România este formată din 155 dede unităţi teritoriale, iar banca intenţionează să investească înmodernizarea reţelei trei milioane de euro.

Grupul Volksbank a anunţat îndecembrie că intenţionează să vândă 51% din VBI, preţul vizat fiindde 1,1-1,2 miliarde de euro.

Cotidianul rus Vedomosti aanunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală anegocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI.

Surse bancare au declarat lamomentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că Sberbank vrea să preiatoate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţiaVolksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac,pentru a evita consolidarea afacerilor din UE înRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO