Business Internaţional

Bancherii au scapat inca o data de taxa globala pentru ca politicienii nu se inteleg intre ei

Ministrii de finante si sefii bancilor centrale ale statelor G20 au dovedit inca o data ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba de taxarea bancilor (FOTO: Reuters)

Ministrii de finante si sefii bancilor centrale ale statelor G20 au dovedit inca o data ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba de taxarea bancilor (FOTO: Reuters)

06.06.2010, 23:32 17

Grupul marilor tari industrializate si emergente, reunite subacronimul G20, nu a reusit sa ajunga la niciun consens cu privirela impunerea unei taxe uniforme la nivel mondial pentru sistemulbancar, prin care industria financiara ar putea fi facuta astfelpartasa la costurile provocate de diversele actiuni de bailout,scrie Bloomberg.

Singura concluzie la care au ajuns ministrii de finante siguvernatorii de banci centrale reuniti la Busan, in Coreea de Sud,la sfarsitul saptamanii trecute a fost un set de linii directoarein acest sens, care vor tine cont de "circumstantele si optiunile"fiecarui stat in parte.

Astfel, tari precum Canada, China si Brazilia, ale caror banciau avut mai putin de suferit pe perioada crizei, vor putea evita oastfel de taxa.

La polul opus, tarile europene si Statele Unite, care au fostnevoite sa intervina pentru a salva de la colaps sistemul bancar,sustin puternic o asemenea initiativa.

"Daca am trai intr-o lume ideala, o taxa financiara globala lanivel mondial ar fi o idee extrem de buna, insa in realitate, esteaproape imposibil de implementat. Exista mult prea multeobstacole", a avertizat Tomo Kinoshita, economist pentru grupulfinanciar japonez Nomura.

Bancile nu vor nici in ruptul capului o astfel detaxa

Bancile s-au opus din start unei astfel de taxe, argumentand caexpansiunea creditarii si a cresterii economice ar putea fi puse inpericol, iar Kinoshita este de parere ca faptul ca tarile G20 nu auanuntat niciun demers concret in aceasta directie lasa spatiupentru implementarea unor standarde mondiale mai stricte cu privirela dimensiunile capitalului, aceasta fiind o metoda "mult maipractica" de reducere a riscului aparitiei de noi crize financiare,a mai spus economistul de la Nomura.

Guvernele europene si cel american au pledat in favoareainstituirii unei taxe globale in fiecare tara importanta dincircuitul bancar international pentru a preveni relocareacreditorilor catre state in care nu se aplica acest impozit.Statele G20 au cerut anul trecut Fondului Monetar International(FMI) sa recomande o modalitate prin care industrieifinanciar-bancare sa ii fie aplicata o taxa uniforma.

Ministrii de finante prezenti in Coreea de Sud au declarat caexista "o serie de optiuni" in ceea ce priveste politicile pe carefiecare tara poate si vrea sa le adopte, astfel ca rezultatulintrevederii de la finalul saptamanii trecute nu s-a concretizatdecat prin promisiuni de lansare a unor "principii" prin carecontribuabilii sa fie protejati, iar riscurile de declansare a unornoi crize sa fie diminuate.

Pe de alta parte insa, ministrul canadian de finante JimFlaherty a spus ca ideea unei taxe globale nu se bucura desustinerea majoritara a statelor G20 si ca de fapt s-a nascut o"confuzie". "Nu exista niciun acord" privind adoptarea unei taxepentru sistemul bancar, a precizat Flaherty.

Reprezentantii natiunilor G20 au mai recunoscut ca desirevenirea economica din criza globala s-a produs intr-un ritm multmai accelerat fata de cel anticipat, in continuare exista provocarila adresa economiei mondiale.

Bancile s-ar putea trezi ca mai au nevoie de noicapitaluri

Problema nu este uniformizarea taxei la nivel mondial, ciasigurarea consistentei sale in diferite tari si eliminareariscului aparitiei unui arbitraj in termeni de reglementari sifiscalitate, a explicat Dominique Strauss-Kahn, seful FMI. Sistatele G20 au anuntat ca "este crucial ca cei care formuleazareglementarile din domeniul bancar sa puna la punct legi privindcapitalul si volumul de lichiditati, care sa fie suficient destricte pentru ca bancile sa poata rezista cu brio in perioadele derecesiune".

Aceste legi ar urma sa fie lansate pana in luna noiembrie,implementarea lor urmand sa aiba loc pana in 2012.

Pentru banci, acest lucru s-ar putea traduce prin necesitatea dea strange noi capitaluri in valoare de circa 375 mld. dolari,potrivit estimarilor realizate de UBS.

Directorii celor mai mari banci din Germania si Franta, DeutscheBank, respectiv BNP Paribas, au adresat luna trecuta o scrisoareliderilor G20, in numele grupului de lobby Masa Rotunda aServiciilor Financiare din Europa, prin care avertizau capropunerile legislative privind sistemul financiar-bancar vor aducemai multe prejudicii bancilor decat pietelor de capital.

"Majoritatea statelor europene au in principal sistemefinanciare dominate de sectorul bancar", au explicat cei doibancheri, precizand ca volumul de credite raportat la PIB estedublu in Europa in comparatie cu Statele Unite.

Europa se gandeste serios la obligatiunicomune

Guvernele europene ar putea lua in considerare pentru prima dataemisiunea unor euroobligatiuni comune, ca parte a eforturilor princare criza datoriilor din sudul Europei sa fie depasita, iarstabilitatea monedei euro sa nu mai fie pusa la indoiala, scrie TheGuardian. Ministrii de finante din zona euro se vor intalni pentrua pune la punct ultimele detalii privind pachetul de 750 demiliarde de euro pe care l-au anuntat luna trecuta. Acestia au ladispozitie doua optiuni: fie sa se finanteze de pe pietele decapital pentru a putea imprumuta tarile cu probleme, fie sagaranteze imprumuturile contractate de aceste natiuni. Potrivitunor oficiali europeni, prima varianta se refera la emisiuneacomuna de euroobligatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO