Business Internaţional

Bancherii nu simt criza: Pe Wall Street se dau bonusuri de 30 mld. $

09.11.2009, 23:15 21

Bancile americane Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP MorganChase vor acorda anul acesta bonusuri cumulate in valoare de 29,7mld. dolari (19,9 mld. euro), cu 60% in plus fata de anul trecut,potrivit estimarilor facute de analisti, scrie Bloomberg.

Totodata, primele cu care vor fi recompensati angajatii acestorinstitutii vor depasi cu aproape 3 mld. dolari nivelul istoricatins in 2007.

Astfel, fiecare angajat va primi in medie anul acesta bonusuride 250.400 de dolari (168.100 de euro), de aproape cinci ori pestevenitul mediu al unei gospodarii americane in 2008.

Cele trei banci de pe Wall Street vor acorda preponderentactiuni si mai putin bonusuri efective in cash, pe fondulpresiunilor venite din partea autoritatilor de a conectarecompensele la performantele pe termen lung, sunt de parereexpertii.

Cu toate acestea, cele trei banci se vor confrunta cu atacuridure din cauza dimensiunilor bonusurilor acordate, in conditiile incare guvernul de la Washington a injectat fonduri considerabile intoate institutiile financiare majore dupa falimentul bancii LehmanBrothers din septembrie 2008.

"Wall Street-ul incepe sa aiba atitudinea lui Clark Gable inrolul lui Rhett Butler din filmul 'Pe aripile vantului': Sincer,draga mea, nu-mi pasa", a declarat Paul Hodgson, asociat alcompaniei Corporate Library. "Nu pare ca amenintarile la nivelpolitic, PR-ul dezastruos, invidia, cresterea spectaculoasa asomajului si executarile silite ale debitorilor rau-platnici ii vorimpiedica pe acesti oameni sa accepte bonusurile", a precizatHodgson.

Bonusurile medii ale angajatilor din institutiile financiare vorurca la nivel mondial cu 35-40% anul acesta, dar vor ramane subnivelurile inregistrate in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO