Business Internaţional

Bancherii trebuie sa lase deoparte operatiunile riscante

08.10.2009, 23:16 13

Bancile trebuie sa depuna mai mult efort pentru a recapataincrederea publica, chiar daca economia incepe sa dea semnale ca seva revigora, este de parere Adair Turner, presedintele autoritatiipentru servicii financiare (organismul britanic de supraveghere ainstitutiilor financiare), scrie BBC News.

Turner spune ca industria bancara trebuie sa priveasca cu maimulta precautie operatiunile care s-au departat de obiectul deactivitate principal al bancilor. Executivii bancari trebuie saabandoneze activitatile care nu aduc "beneficii sociale", explicaTurner.

Investitiile riscante si produsele exotice au fost puternicblamate pentru situatia deloc placuta a bancilor, care au fostnevoite sa apeleze la imprumuturi guvernamentale de miliarde deeuro.

Criticii expansiunii operatiunilor bancilor sustin ca bonusurileau recompensat apetitul exagerat pentru risc care a generat doarprofituri pe termen scurt, reusind astfel sa declanseze actualacriza.

Insa recastigarea credibilitatii in fata opiniei publice nu arinsemna neaparat reducerea masiva a recompenselor banesti pentrutraderi, "chiar daca multi si-ar dori ca acest lucru sa seintample", spune Turner.

"Investitiile bancare pot deveni la un moment dat chiarplictisitoare, insa dupa ceea ce s-a intamplat in ultimul an, nustiu daca mai putem cataloga astfel aceste operatiuni", potrivitlui Turner.

El considera ca bancile trebuie sa-si concentreze activitatea injurul operatiunilor de baza, adica acordarea de imprumuturi siinstrumente de plata pentru clientii persoane fizice, pentrucompanii si institutii, dar si atragerea de depozite.

Turner spune ca cea mai mare provocare pentru bancheri este, inafara obtinerii increderii publicului, crearea opiniei ca bancilesi pietele financiare sunt "utile nu numai din punct de vederesocial, ci si vital".

Turner crede ca City (cartierul financiar din Londra) are incamulte de oferit si ca anumite componente din sistemul financiar "nuau fost afectate si, in concluzie, nu au nevoie de terapie".

Cu toate acestea, el adauga ca "putem recunoaste ca nu toateprodusele financiare inovatoare sunt valoroase, nu toatetranzactiile au un rol util si ca un sistem financiar mai mare nuinseamna neaparat unul mai bun".

In perioada crizei, majoritatea criticilor cu privire lasistemul bancar s-au indreptat catre salariile si bonusurileprimite de bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO