Business Internaţional

Băncile greceşti nu vor primi bani de la BCE până la încheierea acordului

Băncile greceşti nu vor primi bani de la BCE până la...

Autor: Anca Dumitrescu

09.07.2015, 12:08 620

"Eurosistemul nu trebuie să suplimenteze lichidităţile, iar controlul capitalului trebuie să rămână în vigoare până va fi convenit un program corespunzător de sprijin şi va fi asigurată solvabilitatea Guvernului şi a sistemului bancar elen", afirmă Weidmann, care este şeful băncii centrale germane, Bundesbank, în remarci pregătite pentru o conferinţă la Frankfurt, relatează MarketWatch.

Comentariile sale vin la o zi după ce BCE a decis din nou să lase neschimbat volumul lichidităţilor puse la dispoziţia băncilor din Grecia, la nivelul de circa 89 de miliarde de euro.

Băncile din Grecia vor rămâne închise până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare.

Băncile elene sunt închise de aproximativ zece zile, în contextul intrării Greciei în incapacitate de plăţi.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Autorităţile din Grecia trebuie să prezinte până vineri un program de reforme care să permită un acord cu creditorii internaţionali, pentru reluarea finanţării ţării, duminică urmând să aibă loc un nou summit european.

Grecia a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO