Business Internaţional

Banii promişi de BCE şi Fed insuflă viaţă burselor şi monedei euro

Banii promişi de BCE şi Fed insuflă viaţă burselor şi monedei euro

Ben Bernanke, preşedintele Fed, a angajat instituţia în cea de-a treia rundă de ajustare cantitativă pentru a impulsiona economia. Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

17.09.2012, 00:05 483

Pieţele jubilează cu gândul la sutele de miliarde de dolari şi euro cu care Banca Centrală Europeana (BCE) şi Rezerva Federală americană (Fed), cele mai influente bănci centrale din lume, au promis că vor lupta cu turbulenţele economice, financiare şi sociale.

Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei, economii majore ale zonei euro, dar care se confruntă cu probleme financiare şi de competitivitate, au scăzut, euro este mai puternic ca oricând în ultimele patru luni, iar acţiunile marilor companii europene au atins vineri pe burse maximul ultimelor 14 luni, semn că planurile celor două bănci de a achiziţiona pe termen nelimitat obligaţiuni funcţionează încă înainte de a fi pornite.

Analiştii se tem însă că momentul de respiro va fi scurt, deoarece aceste planuri nu vindecă problemele reale.

Între timp, Spania îşi netezeşte cu noi reforme drumul spre un bailout, iar în Statele Unite criticii spun că banii injectaţi de banca centrală americană pe pieţe pavează drumul unei reveniri economice de care profită mai ales cei mai bogaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO