Business Internaţional

Barcelona este un model de succes pe teren, dar la capitolul finanţe este în corzi

Barcelona este un model de succes pe teren, dar la capitolul finanţe este în corzi

Autor: Gabriel Razi

19.10.2010, 23:39 26

Performanţele sportive ale echipei FC Barcelona din ultimii aniau fost fantastice, însă în spatele cortinei au loc evenimenteîngrijorătoare, scrie cotidianul american de bu­siness The WallStreet Journal. Noua echipă de management a avertizat că grupareacatalană se află într-o "formă" financiară pre­cară şi căpierderile mari ar putea limita capa­citatea echipei de a mai facetransferuri de marcă în viitorul apropiat.

Deşi performanţele sportive remarcabile din ultima perioadă auridicat substanţial veniturile echipei, cheltuielile exorbitante auprovocat pierderi de 80 de milioane de euro în sezonul 2009-2010.Javier Faus, vicepre­şe­dintele clubului, a declarat că pierderileurmează să fie reduse la 21 de milioane de euro până la finalulsezonului în curs.
Noua politică urmăreşte o strategie de limitare a costurilor prinpromovarea jucă­torilor din pepiniera proprie, cât şi atragerea denoi sponsori puternici. Dimensiunea reală a pierderilor a ieşit lasuprafaţă după un audit cerut de noul preşedinte SandroRosell.

Fostul preşedinte Juan Laporta susţine că managementul său a fostimpecabil şi că toate cheltuielile s-au concentrat pe cristalizareagrupului de jucători care a format "coloana vertebrală" a echipeinaţionale care a devenit campioană mondială în Africa de Sud.
Fostul preşedinte a adăugat că "s-au produs cele mai bune rezultatedin istorie, atât din punct de vedere sportiv, cât şieconomic".
Parcursul din timpul mandatului lui Laporta pare imbatabil,veniturile Barcelonei crescând de la 297 de milioane de euro însezonul 2006-2007 până la 415 milioane de euro în prezent.
Criticile aduse de noua echipă de mana­gement se concentreazăasupra dinamicii su­perioare a creşterii cheltuielilor faţă deevo­luţia veniturilor. Clubul a cheltuit 283 de mi­lioane de euroîn sezonul competiţional 2006-2007, pentru ca în sezonul 2009-2010acestea să urce până la 486 de milioane de euro.
Alte motive de nemulţumire sunt creşterile datoriei nete de la 291de milioane de euro în 2005 până la 430 de milioane de euro înprezent. Juan Laporta a mai fost criticat pentru cheltuielilenejustificate şi pentru politica de transferuri precară.

Vânzările unor jucători apreciaţi, cum ar fi Samuel Eto'o sauRonaldinho, au iritat şi mai mult spiritele, în locul lor fiindaduşi jucători care nu au dat randament.
Cel mai relevant transfer de acest tip este venirea lui ZlatanIbrahimovic de la Inter Milano pentru 70 de milioane de euro. Dupănumai un sezon, sue­dezul s-a întors în Italia şi Bar­celona a fostne­voită să accepte pierderi de 37 de milioane de euro în urmatranzacţiei.
Un alt transfer care a tensionat atmosfera a fost plecarea luiEto'o la Inter Milano, echipă care a şi eliminat Barcelona îndrumul ei către câştigarea Ligii Campionilor.
Noua conducere este nevoită să limiteze acum bugetul de transferuripână la un plafon maxim de 40 de milioane de euro.
Chiar şi cu limitările de costuri dictate de noul preşedinte, FCBarcelona rămâne una dintre cele mai puternice cluburi din Europa,iar bugetul său poate fi egalat doar de Real Madrid sau deManchester City, echipă finanţată de familia regală din AbuDhabi.

Vicepreşedintele Javier Faus spune că "nu este nevoie să cheltuim80 de milioane euro când avem La Masia", referindu-se la celebrulcentru de fotbal juvenil al clubului. Academia de copii şi junioria Barcelonei a produs opt membri ai echipei naţionale a Spaniei, pecelebrul Lionel Messi, dar şi pe actualul antrenor Pep Guardiola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO