Business Internaţional

Barroso este acuzat de socialisti ca este prea liberal

14.10.2005, 18:25 13

Membrii Parlamentului European au votat intr-o sedinta desfasurata miercuri ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul responsabil cu piata unica, Charlie Mc Creevy, sa explice in fata Parlamentului European pozitia Bruxellesului fata de modelul social al Suediei, noteaza The EU Observer.

Rezolutia a fost inaintata de Partidul Socialistilor Europeni si a fost adoptata cu 189 de voturi pentru si numai 157 impotriva, ceea ce ii obliga pe Jose Manuel Barroso si Charlie McCreevy sa faca lumina in legatura cu anumite comentarii ale acestuia din urma, intors recent dintr-o vizita oficiala in Suedia.

Comentariile acestuia au starnit rumoare in tabara socialistilor europeni, pentru ca puneau in discutie justetea contractelor colective de munca, un aspect central in modelul economic suedez.

O zi mai tarziu, o alta problema spinoasa a aparut pe agenda oficialilor europeni, sub forma unei directive referitoare la liberalizarea pietei serviciilor.

Desi comisarul McCreevy avea nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a putea adopta directiva, Suedia si-a retras suportul oferit acestei initiative legislative.

Martin Schulz, seful socialistilor europeni, al doilea grup ca importanta din Parlamentul European, a spus ca declaratiile arogante ale lui McCreevy sunt responsabile pentru un nou val de atitudini anti-europene.

"Vrem ca presedintele Comisiei Europene sa se dezica de pozitia comisarului McCreevy, care a criticat un model social recunoscut la nivel mondial pentru eficienta sa", a spus Schulz.

In timpul vizitei efectuate in Suedia saptamana trecuta, comisarul european responsabil cu piata unica a luat partea unei companii letone, Laval un Partneri, in disputa acesteia cu guvernul suedez.

Compania Laval refuzase sa semneze un acord colectiv de munca, impus de guvernul de la Stockholm, pe motiv ca opereaza sub incidenta legilor din Letonia. In prezent, cazul respectiv se judeca la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, unde magistratii va trebui sa spuna daca refuzul letonilor incalca legea europeana a libertatii de miscare a fortei de munca.

Pentru a se apara de reactiile socialistilor europeni, comisarul McCreevy a facut un pas inapoi, declarand ca nu ar fi sugerat niciodata ca regula contractelor colective de munca din modelul suedez ar trebui schimbata.

"Trebuie sa lasam Curtea de Justitie sa ia o decizie si apoi sa o respectam", a adaugat el.

Frictiunile dintre socialistii europeni si Barroso, seful Comisiei, nu reprezinta o noutate, intrucat socialistii si-au facut un obicei din a critica agenda "prea liberala" a Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO