Business Internaţional

Bernanke vrea sa schimbe din temelii politicile Fed, aplicand modelul japonez

07.12.2008, 16:01 15

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a anuntat ca este pregatit sa se foloseasca si mai mult de instrumentele de care dispune banca centrala a Statelor Unite, dupa ce a apelat la o reducere drastica a dobanzilor, oferind in aceasta luna pretextul pentru modificarea politicilor care tin de atributiile institutiei, scrie Bloomberg.

Potrivit declaratiei lui Bernanke de duminica, presedintele Fed ar putea sa decida implementarea de politici mai putin conventionale, cum ar fi cumpararea de titluri emise de Trezoreria SUA care sa contribuie la redresarea economiei, deoarece are atributii "in mod evident limitate" in ceea ce priveste reducerea ratei dobanzii interbancare de la nivelul actual de 1%. Chiar si in aceste conditii, scaderea dobanzii interbancare "ar putea fi cu siguranta posibila", a afirmat Bernanke.
Oamenii de decizie de la Fed ar putea hotari in cadrul reuniunii care va avea loc in perioada 15-16 decembrie detaliile modificarii politicilor bancii centrale a SUA, existand posibilitatea ca schimbarile sa fie asemanatoare cu strategia de "limitare cantitativa" implementata de Banca Japoniei intre 2001 si 2006, dupa ce institutia nipona a decis sa reduca rata dobanzii la un nivel aproape de zero. Deschiderea sefului Fed catre ideea de a se baza mai mult pe infuziile de capital in sistemul bancar l-a facut pe economistul Michael Feroli de la JPMorgan Chase sa il numeasca duminica "Bernanke-san" intr-o nota adresata clientilor sai.
"Acest moment anunta ca Fed este pregatita sa aplice politici mai formale in ceea ce priveste adoptarea strategiei de limitare cantitativa", a afirmat Vincent Reinhart, care a ocupat pana anul trecut postul de director al Fed pe afaceri monetare, in prezent colaborator al Institutului american al antreprenorilor la Washington.
Banca Japoniei este singura banca centrala importanta din perioada contemporana care s-a bazat pe "limitarea cantitativa", strategie care se refera la realizarea de injectii de capital in sistemul bancar peste limita minima necesara, pentru a mentine rata dobanzii la zero.
Masurile pe care le-a luat Ben Bernanke pana in prezent i-au facut pe unii oficiali ai Fed si pe unii economisti sa afirme ca banca centrala a Statelor Unite aplica deja o astfel de politica. Cu o serie intreaga de programe care prevedeau oferirea de imprumuturi de urgenta cu scopul de a contracara cea mai grava criza inregistrata pe piata creditelor in mai mult de sapte decenii, Bernanke a largit bilantul Fed la 2.110 miliarde de dolari (1.670 mld. euro) pana saptamana trecuta, mai mult decat dublu fata de nivelul anului trecut.
Feroli, fost economist la Fed, a scris intr-o nota adresata duminica clientilor sai ca "Bernanke-san merge in continuare pe ideea limitarii cantitative".
Guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, a anuntat in luna mai ca, desi strategia "a fost extrem de eficienta in ceea ce priveste stabilizarea pietelor financiare", a avut un "impact limitat" in remedierea stagnarii activitatii economice in Japonia, deoarece bancile nu doreau sa acorde credite, iar companiile nu erau dispuse sa ia imprumuturi.
Bernanke nu s-a referit in mod explicit la strategia "limitarii cantitative" in declaratiile pe care le-a facut duminica la Camera de comert din Austin, Texas.
Daca intentioneaza sa adopte in mod oficial noua abordare in ceea ce priveste politicile Fed, acest lucru va necesita schimbarea modului in care Comitetul federal al pietei libere (FOMC) intelege sa isi desfasoare activitatea, a afirmat Reinhart, colaborator al Institutului american al antreprenorilor la Washington.
Comitetul, ai carui membri voteaza in prezent nivelul ratei dobanzii, ar putea sa se gaseasca in situatia de a dezbate marimea balantei bugetare a Fed, incercand sa gaseasca noi metode prin care sa isi comunice deciziile catre pietele financiare, a mai spus Reinhart.
Investitorii nu au fost prea multumiti de perspectiva unei noi strategii dupa declaratia lui Bernanke de duminica. In timp ce titlurile garantate de Trezoreria SUA au crescut imediat dupa anuntul facut de presedintele Fed, actiunile au inregistrat cea mai semnificativa scadere din octombrie pana in prezent, reducand cu mai mult de jumatate procentele castigate saptamana trecuta. Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 8,9% la un scor de 816,21, actiunile listate monitorizate de S&P 500 inregistrand in total o scadere record de 17%.
Declaratiile sefului Fed de duminica au coincis cu anuntul facut de specialistii americani in economie care au ajuns la concluzia ca in decembrie recesiunea din Statele Unite va atinge un an. Anuntul privind evolutia perioadei de recesiune a venit din partea unei comisii a Biroului national de cercetare economica, o organizatie privata non-profit cu sediul in Cambridge, Massachusetts.
Economia Statelor Unite "va ramane probabil in declin pentru o perioada", chiar daca criza de pe piata creditelor incepe sa se amelioreze, a afirmat Bernanke duminica in discursul pe care l-a tinut. Din moment ce Fed nu poate scadea rata dobanzii sub zero, "al doilea instrument de care dispune banca centrala a SUA - asigurarea rezervelor de lichiditati - ramane singurul care mai poate fi aplicat", a adaugat Bernanke.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO