Business Internaţional

Bilanţul G20 în stradă: 800 de arestări, maşini ale poliţiei incendiate, centrul Toronto vandalizat

28.06.2010, 09:27 31

Numărul arestărilor făcute de poliţie în urma violenţelor careau însoţit summitul G20 din Toronto s-a ridicat la mai bine de 800,potrivit presei canadiene. Cea mai mare parte a arestărilor au fostfăcute în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Violenţele au izbucnit în urma unor proteste paşnice care austrâns, potrivit unor estimări, aproximativ 10.000 de oamenisâmbătă pe străzile din Toronto.

Protestatarii au incendiat mai multe maşini ale poliţiei şi auvandalizat magazine din centrul oraşului în ultimele două zile,când au avut loc întâlnirile liderilor ţărilor membre G8 şiG20.

Presa şi opinia publică au criticat rolul asumat de Canada înorganizarea summitului, mai multe voci acuzând guvernul cărisipeşte banii contribuabililor canadieni. Organizarea celor douăsummit-uri a costat aproximativ un miliard de dolari. PreşedinteleFranţei Nicolas Sarkozy a facut o remarcă considerată"nediplomatică" la finalul discuţiilor, susţinând că organizareaîntâlnirii liderilor economiilor industrializate care va avea locanul viitor în Franţa va costa "de 10 ori mai puţin decât a costatcea organizată în Canada".

Liderii G20 au semnat un acord care prevede aplicarea unui planpropus de Canada de reducere la jumătate a deficitului ţărilordezvoltate până în 2013.

Măsura care prevedea impunerea suprataxării bancilor nu a fostinclusă în acordul final, asa cum anticipau de altfel majoritateaanaliştilor economici. Cu toate acestea, liderii G20 au decis sălase la latitudinea fiecărei ţări dacă vor aplica sau nu o taxăsuplimentară pentru sectorul bancar.

Premierul canadian Stephen Harper a atenţionat asuprapericolului unei o a doua alunecări a economiei mondiale înrecesiune. "Cred că este evident pentru toată lumea că trebuie săfacem tot posibilul pentru a evita orice fel de catastrofă de tipulLehman Brothers", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO