Business Internaţional

Biroul de investitii, ca afacere de familie

05.12.2002, 00:00 52

In ziua de astazi, unora dintre cele mai bogate familii din lume nu le este suficient sa angajaze bancheri personali, optand pentru infiintarea unor "birouri de familie". Acesta este o metoda de planning financiar destinata celor mai bogati, celor care detin active lichide in valoare de cel putin 100 milioane de euro. Nu este vorba de bancheri privati care administreaza portofoliul unui investitor si ofera servicii de consiliere cu privire la sectorul imobiliar si planning-ul legat de impozite. Biroul familial consta intr-o echipa de profesionistui care administreaza averea substantiala a unei familii, avere acumulata de-a lungul a mai multor generatii. Serviciile includ alocarea portofoliului de active, selectarea administratorului de fonduri, achizitii imobiliare, consiliere legata de donatii caritabile si de planningul impozitelor.
De exemplu, cand familia Scott din marea Britanie a vandut compania de asigurari pe care o fondasera de-a lungul a patru generatii, aceasta nu s-a confruntat numai cu un sentiment de tristete, ci cu o adevarata provocare: Cum sa pastrezi o avere mare si s-o transmiti generatiilor urmatoare odata ce afacerea ce a stat la baza constituirii acesteia nu mai exista?
Alex Scott, in varsta de 42 de ani, care a monitorizat vanzarea companiei Provincial Insurance in 1994 in schimbul a aproximativ 500 milioane de dolari in pozitie de ultim presedinte al companiei, spune ca a avut un sentiment de "tristete amestecat cu unul de anticipare", dar nu si unul de "incantare" cand el si rudele sale s-au trezit stand cu un maldar de bani in brate.
Biroul familial, ca si alte servicii oferite de bancherii privati, este o versiune moderna a metodelor invechite de pastrare a averii ce caracterizau odata acest sector in Europa. In Statele Unite, se considera ca familia Rockefeller a pus bazele primului birou de acest gen. In Europa, timp de 300 de ani, comerciantii isi foloseau averile pentru a constitui banci care au reprezentat fundatia unora dintre cei mai mari administratori de averi din zilele noastre. Unele banci elvetiene sunt inca detinute de familii, iar cateva continua sa investeasca odata cu clientii lor.
Intr-un fel, asta a facut si familia Scott. A pus bazele propriului birou familial, Sand Aire Ltd. in 1996 si si-au deschis usile si altor familii. Cu active comune in valoare de 500 milioane de dolari, Sand Aire este un birou familial ce include mai multe familii. "Angajam oameni care sa scaneze orizonturile pentru a-i gasi pe cei mai buni in administrarea de active," spune Scott.
Sand Aire este unul dintre numeroasele birouri de acest gen create in Europa in ultimul deceniu, majoritatea dintre acestea fiind fondate ca urmare a vanzarii sau listarii unor companii constituite in decursul anilor de dezvoltare de dupa al doilea razboi mondial, ce nu au reusit sa faca tranzitia catre urmatoarea generatie.
"Mai putin de o treime din afacerile de familie supravietuiesc in generatia urmatoare, iar aceasta tranzitie de la conducerea unei afaceri la averi lichide este principalul factor din spatele crearii unor astfel de birouri in Europa," a spus Ian Partridge din cadrul Loedstar din Geneva, o companie specializata in pregatirea unor indivizi care sunt sau vor fi responsabili de averi private semnificative, prin organizarea de scurte cursuri si seminarii.
Specialistii spun ca mii de miliarde de dolari sunt "in tranzitie" si o mare parte din acestia sunt disponibili pe masura ce bancile, companiile de contabilitate si de avocatura se lupta pentru a castiga o cota din aceasta piata.
Aproximativ 20 de companii europene de servicii bancare au deschis astfel de birouri. Printre acestea se numara Credit Suisse Group si UBS AG din Zurich, Deutsche Bank AG din Frankfurt si HSBC Holdings Plc din Londra. Alte banci, cum ar fi marile banci americane, au decis sa ofere un numar limitat de servicii.
Christian de Juniac din cadrul Boston Consulting Group din Boston, spune ca jumatate din numarul estimat de familii europene, 1.500, cu averi in valoare de 100 milioane de dolari, au astfel de birouri. Aceasta valoare, de 100 milioane de dolari, reprezinta pragul la care devine avantajos sa-ti creezi propriul birou, desi unii bancheri ofera servicii partiale si familiilor cu averi in valoare de numai 30 milioane de dolari.
Partridge estimeaza ca exista intre 400 si 600 de birouri familiale, incluzand o singura familie, in Europa, si un numar mult mai redus de birouri pentru mai multe familii. Numarul acestora s-a triplat in ultimii 10 ani, iar acest trend ar putea s-ar putea mentine, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO