Business Internaţional

Bloomberg: Tusk, preşedinte al Consiliului European fără acordul Poloniei,Europa cu mai multe viteze?

Bloomberg: Tusk, preşedinte al Consiliului European...

Autor: Raluca Manga

11.03.2017, 12:20 100

"Consiliul European, din care fac parte liderii statelor UE, emite în mod normal un document de consens la finalul fiecărei întâlniri. Joi, nu a reuşit să facă acest lucru deoarece un membru, premierul polonez Beata Szydlo, a refuzat să îl aprobe. Disputa ne spune ceva despre viitorul şubred al unei Europe cu mai multe viteze", începe editorialul.

"Respingerea din partea lui Szydlo a documentului nu avea nicio legătură cu conţinutul acestuia. Guvernul naţionalist din Polonia a încercat să împiedice realegerea fostului premier Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, însă obiecţiile sale a fost ignorate. Tusk a fost ales prima oară (n.r. la preşedinţia Cnsiliului European) în anul 2014, în semn de recunoaştere a rolului tot mai mare al Poloniei şi al Europei Centrale în Blocul comunitar. Însă există o animozitate între Tusk şi actualul şef al Guvernului, Jaroslaw Kaczynski (...), iar Polonia a încercat să îl înlăture (n.r. pe Tusk din competiţia pentru şefia Consiliului). Szydlo, într-un acces de furie, a refuzat să susţină comunicatul inofensiv şi a întârziat în mod vădit la sesiunea de vineri.

Votul care a urmat a arătat că Polonia nu a avut cu adevărat un drept de veto şi că UE nu nicio reţinere în a susţine opoziţia şi nu Guvernul dintr-un stat membru. Acesta reprezintă un avertisment puternic nu doar pentru Polonia, ci şi pentru Ungaria, un alt disident cu vederi înguste din cadrul UE: dacă aceştia insistă să fie supărăcioşi, Blocul ar putea, în numele tuturor scopurilor practice, să desfiinţeze procedura care presupune consensul şi să înceapă să ia decizii în baza votului majorităţii. Se pare că Europa cu mai multe viteze a sosit deja", comentează Bloomberg.

"Ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, în care naţiunile se îndreaptă spre o federaţie în ritmul propriu, ar putea fi privită ca un instrument de şantaj pentru cele patru mari state ale UE, Germania, Franţa, Spania şi Italia, pentru a-i forţa pe ceilalţi 23 de membri ai Uniunii să le accepte statutul de lider. Dar dacă aceasta ar deveni o politică oficială a UE, cum ar funcţiona de fapt? Summitul UE din această săptămână a oferit unele indicii", se menţionează în editorial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO