Business Internaţional

Brazilia: Războiul valutar se va transforma într-unul comercial

Autor: Traian Terzianm

10.01.2011, 23:40 20

Brazilia a avertizat că lumea se îndreaptă către un adevăratrăzboi comercial cauzat de manipularea valutară a Chinei, a SUA şia altor state, scrie BBC News.

Ministrul de finanţe brazilian Guido Mantega, cel care a lansattermenul de "război valutar", a spus că ţara sa se pregăteşte să ianoi măsuri pentru a tempera aprecierea realului, precizând căguvernul va ridica problema valutară la Organizaţia Mondială aComerţului şi în faţa G20.

"Acesta este un război al monedelor care se transformă într-unrăzboi comercial", a declarat Mantega în primul interviu acordat decând Dilma Rousseff a preluat funcţia de preşedinte al Braziliei,la 1 ianuarie.

El a mai spus că relaţiile comerciale ale Braziliei cu SUA auajuns de la un excedent anual de aproximativ 15 mld. dolari la undeficit de 6 mld. dolari din cauza eforturilor Statelor Unite dea-şi redresa economia prin relaxarea politicii monetare. "Rata deschimb a devenit unul dintre motoarele principale ale politiciieconomice, mai importantă chiar şi decât productivitatea", a spusMantega, adăugând că "moneda subevaluată a Chinei" a distorsionatcomerţul mondial. În septembrie anul trecut, ministrul de finanţebrazilian a acuzat unele ţări bogate de devalorizarea în moddeliberat a monedelor lor pentru a impulsiona exporturile şi pentrua-şi face economiile mai competitive.

Moneda braziliană, realul, a crescut cu 39% faţă de dolarulamerican în ultimii doi ani. Problema manipulării monedei a fostdiscutată şi la summitul G20 din noiembrie 2010, dar fără ofinalitate concretă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO