Business Internaţional

Care este efectul real asupra planetei pe care-l are o sticla de vin rosu

17.10.2006, 13:43 17

Vinurile rosii din crama Milazzo din Sicilia sunt bogate si gustoase, fiind vandute la preturi foarte mari in Italia, Germania si Statele Unite.
Aflata pe dealurile de sud-vest ale insulei, strugurii din via Milazzo sunt inca culesi manual. Apoi, masinarii complexe pastreaza sucul la temperatura perfecta pentru fermentare. Camera de degustari este plina de premii castigate de vinurile Milazzo, scrie International Herald Tribune.
Dar, acum doi ani, Saverio Lo Leggio, proprietarul acestei vii, a acceptat cu curaj sa supuna unui test vinul Terre Della Baronia din 2004. El a permis cercetatorilor de la Universitatea din Palermo sa observe productia, de la prima vita la sticlele imbuteliate, pentru a calcula astfel costul mediului global pentru producerea unei sticle de vin rosu sicilian.
Folosindu-se de o tehnica avansata, Maurizio Cellura si echipa sa au descoperit ca producerea de vin la Milazzo era socant de risipitoare si polueaza mediul in mai multe randuri pana la terminarea imbutelierii: productia sticlei de Terre Della Baronia a creat peste un kilogram de deseuri si a lasat in aer 16 grame de dioxid de sulf. Din producerea a 100.000 de sticle din recolta de struguri din 2004, au rezultat 10.000 de kilograme de deseuri de plastic, 5.000 de kilograme de hartie, si irosirea unei cantitati impresionante de apa.
"Noi ne concentram sa producem vin, asa ca aceasta veste ne-a luat prin surprindere: nu credeam ca folosim atat de multa apa pentru irigatii, si cat de multa hartie irosim in timpul etichetarii", a spus Lo Leggio.
Deja, Milazzo a schimbat modul de etichetare si a inceput sa recicleze plasticul. Aceste schimbari nu numai ca ajuta mediul, dar au salvat si o mare parte din banii companiei. Au creat recent un sistem de refolosire a apei pentru irigatii, o resursa pretioasa in zilele noastre.
In timp ce legile tind sa se concentreze mai mult pe industriile mai mari si pe fabricile aferente, afacerile mai mici precum Milazzo genereaza circa 60% din deseurile comerciale in lume si cauzeaza peste 50% din pagubele asupra mediului inconjurator, conform Agentiei Europene de Mediu.
In Sicilia exista sute de astfel de companii mici care polueaza, adesea inconstient. De aceea, cercetatorii din Europa apeleaza la tehnologii precum cele folosite de Cellura si le adapteaza unor afaceri mai mici, determinand, de exemplu, costurile producerii unui sapun, unui tricou Spandex sau a unei sticle de vin.
Tehnica, denumita Product Oriented Environmental Management System (Sistemul de management al mediului orientat spre produs), sau Poems, determina cata energie este folosita si cate deseuri sunt generate pe parcursul productiei unui anumit obiect, pentru a identifica astfel punctele cu probleme care pot fi reparate.
Se spera ca prin aceasta modalitate, cercetatorilor le va fi mai usor sa evalueze si sa imbunatateasca performanta micilor afaceri. Intr-o zi, acest tip de evaluare vor ajuta consumatorii sa compare sticlele de vin, de exemplu, si sa-l aleaga pe cel mai eficient din punct de vedere energetic.
Lone Mikkelsen, o purtatoare de cuvant pentru Directoratul Mediului al Uniunii Europene, a declarat ca acest tip de analiza ofera consumatorilor "o informatie mai buna despre impactul asupra mediului al produsului cumparat". Dar a mai adaugat ca aceasta abordare este in stare experimentala si ca expertii cauta noi metode de a o face mai ieftina si mai usoara.
In 1992, Uniunea Europeana a pornit programul Ecolabel, care permitea companiilor sa eticheteze produsele ca "naturale" daca indeplineau anumite conditii de mediu. Dar dupa aproape 15 ani, in 2005, doar 230 de companii au tinut cont de aceste proceduri, certificand un total de 530 de produse.
Inca din anii 1990, un numar de tari europene, inclusiv, Olanda, Suedia si Franta, au inceput sa studieze aceasta industrie, dar rezultatele nu au fost foarte productive. Studiile au indicat ca este foarte greu pentru companiile mici sa interpreteze datele referitoare la mediu. De exemplu, in cazul vinului Milazzo, unul dintre impacturile principale asupra mediului a fost produs de dioxidul de sulf din aer realizat de fabrica de pesticide folosite la struguri. Pentru Cellura, a carei cercetare a fost pur teoretica pana acum, ideea de a pune in practica tehnica Poems a fost o adevarata provocare. Dupa evaluarea vinului produs la Milazzo acesta a declarat ca acum pot trece la evaluarea altor mici companii. Anul trecut, acesta a tinut un curs in Palermo despre cum sa faci vinariile sanatoase din punct de vedere ecologic. Conferinta a atras peste 100 de consultanti. Anul acesta, Lo Leggio a declarat ca va renunta la pesticidul chimic. "Va fi mai delicat sa producem vinul, dar cred ca merita", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO