Business Internaţional

CE a propus noi reguli pentru ipoteci, vizând evitarea unei crize precum cea sub-prime din SUA

31.03.2011, 14:43 38

Comisia Europeană (CE) a propus noi reguli pentru crediteleipotecare, prin care vizează îmbunătăţirea protecţiei persoanelordebitoare în Uniunea Europeană (UE), dar şi evitarea apariţiei uneicrize precum cea sub-prime din SUA, care a stat la baza colapsuluifinanciar din 2008, transmite AFP.

CE subliniază că, prin aceste propuneri, urmăreşte să se asigurecă persoanele care achiziţionează o proprietate sau acceseazăcredite garantate cu propria locuinţă sunt protejate corespunzătorîmpotriva riscurilor.

"În timpul dezvoltării explozive, am văzut exemple de debitorişi creditori care au acţionat în ideea că timpurile bune nu se vorsfârşi niciodată. Creditorii şi intermediarii au recurs la practiciiresponsabile, iar clienţii nu au fost avertizaţi în legătură cuconsecinţele deciziilor lor. Regulile propuse de CE vor să asigurestandarde ridicate pentru informaţiile precontractuale şiîmbunătăţirea practicilor de creditare în Europa", a declaratcomisarul european pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, într-uncomunicat.

În SUA au fost acordate, de multe ori, credite sub-prime unorcumpărători care nu puteau rambursa împrumuturile şi care,adeseori, nu ştiau în ce se implică, notează AFP.
Unii debitori au devenit investitori speculanţi, achiziţionândproprietăţi numai pentru a le vinde la scurt timp în speranţa unuiprofit rapid, în condiţiile în care preţurile creşteau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO