Business Internaţional

Ce companii japoneze şi-au închis fabricile din China, din cauza revoltelor populare

Ce companii japoneze şi-au închis fabricile din China, din cauza revoltelor populare

Autor: Octavian Calei

18.09.2012, 11:29 1978

Criza diplomatică dintre China şi Japonia, izbucnită pe fondul disputei insulelor Diaoyu/Senkaku afectează relaţii comerciale în valoare de 260 de miliarde de euro dintre cele două state şi ameninţă economia mondială în contextul în care chinezii boicotează produsele şi fabricile japoneze, iar giganţii niponi şi-au închis temporar fabricile chineze, scrie Bloomberg.

Toyota şi Nissan Motor au oprit producţia la unele fabrici iar Panasonic raportează pierderi la operaţiunile sale din China produse de către protestatarii care au spart geamuri şi maşini din curtea fabricilor. Demonstraţiile au izbucnit în urma anunţului Japoniei de săptămâna trecută că vrea să cumpere insulele pe care japonezii le numesc Senkaku iar chinezii Diaoyu, revendicate de către China. Fast Retailing şi-a tras obloanele la cele 42 de magazine din China, afectând cel mai puternic indexul Nikkei 225 de pe bursa de la Tokyo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels